Nathaniel Hawthorne Kimdir?

0
Advertisement

Nathaniel Hawthorne kimdir? Nathaniel Hawthorne hayatı, biyografisi, eserleri ve kitapları hakkında bilgi.

Nathaniel Hawthorne; (1804-1864)

Amerikalı tanınmış bir yazardır. Babası kaptandı. Genç, yaşta ölmesi üzerine dul kalan karısı inzivaya çekildi. Öyle ki yemeklerini bile oğlu ve iki küçük kızıyla birlikte yemiyor, odasına getirtiyordu. Nathaniel o zamanlar dört yaşındaydı. O da annesi gibi yalnızlığa kendini alıştırmaya başlamıştı. Kızkardeşlerinden başka hiç arkadaşı yoktu. Dokuz yaşındayken bacağı kırıldı, iki yıl evde kapalı kaldı. Yalnızlığa artık iyice alışmıştı. Kitaplarından başka hiç bir şeyle ilgilenmiyordu. Yalnız yaşamanın verdiği utangaçlıktan, çekingenlikten ömrü boyunca kurtulamamıştır.

Hawthorne onaltı yaşında koleje girerken, ileride yazar olmayı da kafasına koymuştu. Koleji bitirdikten sonra Salem’e döndü. 33 yaşına kadar hemen hiç kimseyle temas etmedi. Okuldan arkadaşı olan şair Longfellow onun dergilerde çıkmış hikâyelerini toplayıp «İki Kere Anlatılmış Hikâyeler» adı altında yayınladı. Kitap okuyucular tarafından çok beğenildi.

Hawthorne 1842’de evlendikten sonra, yalnız yazarlıkla ev geçindiremeyeceğini anlamış, Salem’de gümrük memurluğu yapmaya da başlamıştı. Çocukluğunda dinlediği efsanevi hikâyeler zihninde toplanıp yeni şekiller almaya başlamıştı. «Scarlet Letter» (Kızıl Damga) romanının ana fikri hazırdı. Eser 1850’de yayınlandı. İlk baskısı on gün içinde satılmıştı. Bundan sonra geçen dört yıl, Hawthorne’un yazı hayatının en verimli devresidir. Hawthorne gümrük dairesindeki işinden de atıldığı için yazı yazmaya daha çok vakit bulabiliyordu. «The House of the Seven Gables» (Yedi Çatılı Ev), The Blithedale Romance adındaki romanlarını o sırada yazmıştır. Dini inançlar, günah, pişmanlık gibi konular Hawthorne’un eserlerinde çoklukla yer almıştır. En güzel eseri olan «Kızıl Damga» da bu tema üzerine kurulmuştur. Bu roman, Amerikan edebiyatının romantizm devresinde yazılmış eserlerin en güzellerinden biridir. Hawthorne bu romanını «Herkes günah işler, cezasını da çeker» düşüncesi üzerine kurmuştur.

Advertisement

Leave A Reply