Neandertal Adamı Nedir? Neandertallerin Keşfi ve Özellikleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Neandertal Adamı ya da Neandertaller nedir? Bilimsel açıklaması nasıldır? İlk nasıl keşfedildi? Neandertallerin özellikleri nelerdir?

Neandertal Adamı

Neandertal Adamı

Neandertaller, insanlarla aynı DNA’nın %99,7’sine sahip bir türdü. Yaklaşık 40.000 yıl önce soyları tükendi ve Orta Doğu, Kuzey Asya, Orta Asya, Batı Avrupa ve Avrasya’da taş ve kemik aletlerle varlıklarının kanıtlarını bıraktılar. Neandertaller, adını Almanya’nın Neandertal bölgesinden alır ve bazen Homo neanderthalensis veya Homo sapiens neanderthalensis olarak adlandırılır. Mousterian taş alet kültürü, Avrupa’da 300.000 yıl öncesine kadar uzanıyor. Neandertallerin insanlardan daha büyük kafaları vardı, ama aynı zamanda genel olarak insanlardan daha büyüktüler. Neandertal fosilleri ilk olarak 19. yüzyılda Belçika ve Almanya’da keşfedildi.

İlginç Neandertal Gerçekleri:

  • Modern insanın DNA’sının, yaklaşık 50.000 ila 60.000 yıl önce melezleme yoluyla Neandertallerin DNA’sını içerdiği düşünülmektedir.
  • Arkeologlar kemiklerini kazarak bugüne kadar 400’den fazla Neandertal buldu.
  • Neandertal kafatasları 1829’da Belçika’da bulundu.
  • 1848’de Cebelitarık’ta Cebelitarık 1 adlı bir Neandertal kafatası bulundu.
  • 1856’da Johann Karl Fuhlrott, Almanya’nın Neander Vadisi’nde bulunan kemikleri eski insan akrabalarına ait olarak tanımladı. O zamandan beri 400’den fazla Neandertal bulundu.
  • Neandertallerin Buz Devri’nde yaşadığına ve Avrasya’daki kireçtaşı mağaralarında hayatta kaldığına inanılıyor. ‘Mağara adamı’ adı, Neandertallerin kemiklerinin çoğunun mağaralarda bulunmasından kaynaklanmaktadır.
  • Bilim adamları, Neandertallerin kısa, tıknaz vücut şeklinin, soğuk havalarda ısıyı koruma ihtiyacı nedeniyle evrimleşmiş bir özellik olduğuna inanıyor.
  • Bilim adamları, insanlarla Neandertallerin aynı oranda olgunlaşıp olgunlaşmadığını tartışıyorlar. Bazıları şempanzelerle aynı oranda olgunlaştıklarına inanırken, bazıları da insanlarla aynı oranda olgunlaştıklarına inanıyor.
  • Neandertaller kemikten, tahtadan ve boynuzlardan aletler yapacak kadar zekiydiler.
  • Mızraklara noktalar eklemek için zift adı verilen bir tür yapıştırıcı bile yarattılar.
  • Neandertaller gemiler inşa etmiş ve hatta Akdeniz’e yelken açmış olabilir.
  • Bilim adamları, Neandertallerin sadece et yediğine inanıyorlardı, ancak kanıtlar düzenli olarak pişmiş sebzeler de yediklerini göstermeye başlıyor.
  • Neandertaller ateşi bir dereceye kadar kullanıp kontrol edebildiler, bu da yemeklerini pişirmelerine izin verdi.
  • Neandertal DNA’sı modern insan DNA’sı ile %99.7 özdeşken, şempanze DNA’sı modern insan DNA’sı ile %99.8 özdeştir.
  • 2010 yılına kadar kimse bir Neandertal genlerinin okunabileceğini düşünmemişti. O yıl, bir paleogenetikçi, Hırvatistan’da bulunan üç Neandertalin DNA’sını sıraladı.
  • 1856’da Neandertal insanının belirlenmesinden üç yıl sonra Charles Darwin, Türlerin Kökeni: Evrim Teorisi’ni yayınladı.
  • Neandertal ses yolunun anatomisi, bazı ünlülerimizi seslendirmeyi zorlaştırabilirdi, ancak hala benzersiz bir dile sahip olmaları mümkündür. Onlar da boyamayı severdi.
  • Neandertallerin neslinin mi tükendiği yoksa insanların kendi türlerini mi öldürdüğü bilinmiyor.
  • Bazı kanıtlar, Neandertallerin bizim bugün yaptığımız gibi ölülerini bile gömdüğünü gösteriyor.

Kaynak – 2

Neandertal aslında Almanya’nın Düsseldorf kenti yakınlarında bulunan vadinin ismidir. Önemini burada yapılan kazılar sonunda açığa çıkarılan tarih öncesi insanına ait iskelet kalıntılarından alır. 1856’da bu vadideki Feldhofer Mağarası’nda yapılan araştırmalar sonucunda soyu tükenmiş olduğuna inanılan bir insanın iskeleti açığa çıkarıldı. Kafatası ve bedenindeki kemiklerde bulunan kıvrımlar, evrim kuramını destekleyenler tarafından ilkel bir tür olarak değerlendirilmesine yol açtı. Bu buluştan sonra evrimciler ve bu konuda karşıt görüşçüler arasında başlayan tartışma halen günümüze kadar devam etmiştir ve bundan sonra da devam edeceğe benzemektedir.

Neandertal Adamı İskeleti

Bulunduğu yöreden esinlenerek bu insana Neandertal Adamı adı verildi. Neandertal Adamı’nın Son Buzul Çağı’nın ilk döneminde yani günümüzden 100.000 -70.000 yıl önce yaşadığı saptandı. Yaşadığı alanın da daha çok Avrupa’ nın Akdeniz çevresiyle Asya ve Afrika’nın Akdeniz’e yakın yörelerinde olduğu belirlendi. Büyük beyinli olan Neandertal Adamı tarihöncesinin öteki insanları gibi günümüz mağara resimleri bırakmadı. Ateş kullanmayı bildiği, hayvan postlarından elbise yaparak kullandığı bilinmektedir. Bu arada cilalı taşlardan çeşitli alanlarda yararlandığı da ortaya çıktı.

Devam eden arkeolojik kazılar Neandertal kültürünün sanılandan daha da ileri olduğunu ortaya koydu. 1996 yılında Neandertallere ait birçok takı bulundu. Bunlar arasında 4 notayı çalabilen ve kemikten yapılmış bir flüt de bulunuyordu. New York Üniversitesi arkeologlarından Randall White, “Bu tür kanıtların giderek artan sayısıyla birlikte Neandertallerin bize giderek daha fazla benzedikleri ortaya çıkıyor” yorumunu yapıyordu.

Advertisement

Leave A Reply