Nikel nedir? Nikel’in elde edilişi hakkında kısa bilgi.
Nikel, eski çağlardan beri bilinen bugün de çok kullanılan değerli bir madendir. Parlak, gümüş rengindedir. Tabiatta oldukça bol bulunur, çeşitli filizlerinden çıkarılır.
Nikelin en değerli filizi Yeni Kaledonya’da bulunan “garniyerit” tir. Yeşil renkte olan bu filiz nikel – magnezyum – hidro – silikattır. Nikelin bir başka önemli filizi de Kanada’da bulunan “nikelli pirotin”dir. Bugün yeryüzünde kullanılan nikelin %90’ı bu filizden elde edilmektedir. “Nikelli pirotin”de nikel yanında bakırla demir de bulunduğu için bu filiz aynı zamanda bakırla demir elde edilmekte de kullanılır.
1850 yılında dünyada yalnız 80 ton nikel elde edilirken 100 yıl sonra elde edilen nikel miktarı 200.000 tonu geçmiştir. Çünkü savaş araçları yapımında nikel çok kullanılır. Dünyada en çok nikel çıkan yerler Kanada, Yeni Kaledonya, Hindistan, Finlandiya, Norveç, Rusya ve Yunanistan’dır.
Nikel Nasıl Elde Edilir
Filizden nikel elde edilirken önce “flotasyon” denilen zenginleştirme işlemi yapılır. Bu sırada filiz içinde çok az bulunan nikel yanındaki yabancı maddelerden ayrılır ve oranı % 1-5’ten %70-80’e çıkar. Bundan sonra kavrulma ile oksit haline getirilir, ya karbonla, ya da su gazı ile indirgenerek “metalik” (maden halinde) nikel elde edilir.
Nikel elde edilmesinde elektrolitik usulü de kullanılır. Bu usulde, ya “mat” denilen zenginleştirilmiş nikel filizi ya da ham nikel kullanılarak saf nikel elde edilir.
Nikel demir gibi serttir, demirden daha sıkıdır. Örslenebilir, kaynak yapılabilir. Kolaylıkla ince tel, levha haline getirilebilir. Demir gibi mıknatıslanabilirse de bu özelliği demirden zayıftır. Oldukça iyi iletkendir. Nikel suya, nemli havaya karşı çok dayanıklıdır. Asitler nikele demirden daha yavaş etki ederler. En iyi etki eden nitrik asittir.
Nikel saf halde de alaşımlar halinde de eski çağlardan beri çok kullanılan bir madendir. Eskiden olduğu gibi bugün de para yapılır. Bu paralarda nikel bazen bakırla, bazen de saf olarak kullanılır.