Nikolay Rimski Korsakov Kimdir? (Kısaca)

0
Advertisement

Ünlü Rus bestecisi olan Nikolay Rimski-Korsakov hayatı ve eserleri ile ilgili olarak kısaca bilgiler içeren yazımız.

Nikolay-Rimski-Korsakov

Nikolay-Rimski-Korsakov

Nikolay Rimski-Korsakov (18 Mart 1844, Tikhvin, Rusya – 21 Haziran 1908, St. Petersburg, Rusya)

Büyük bir Rus bestecisidir. Aristokrat bir aileden St. Petersburg’da doğdu, deniz subayı olarak yetişti. Müziği kendi kendine öğrendi, ilk eseri olan bir senfoniyi, 1865’te üç yıllık bir deniz gezisinin sonunda yazdı. 1871’de «Beşler» diye tanınan Rimski-Korsakov Rus bestecilerinden Balakirev’in öğütleri ile, kendisini büsbütün müziğe verdi. Aynı yıl, Petersburg Konservatuvarı kompozisyon öğretmeni oldu. Kendisinin de itiraf ettiği gibi, okutacağı derse ait hiçbir şey bilmiyordu. Yalnız, yılmadan çalıştı, sanatının kurallarını «Beşler» içinde en iyi öğrenen o oldu.

Rus bestecileri içinde, Rimski-Korsakov, melodileri, renk zenginliği, süreli yaratma kabiliyeti ile en önemli yer alır. Başlıca eserleri şunlardır: «Altın Horoz», «Sadko», «Mayıs Gecesi» operaları; 3 senfoni; «Şehrazad» senfonik şiiri, «İspanyol Kapriçyosu», çeşitli orkestra, piyano, ses ve oda müziği, kantat ve koro parçaları.


Kaynak – 2

Nikolay RİMSKİ – KORSAKOF

18 Mart 1844, Tişvin — 21 Haziran 1908, Liyubensk

Rus bestecisidir. Önce deniz subayı olmak istemiş, altı yıl süreyle St. Petersburg Deniz Okulu’nda eğitim görmüş, bir yandan özel olarak müzik öğrenmiştir. 1861’de Balakiref ile tanışmış, onun etkisiyle besteciliğe heves etmiş, bestelediği bir senfoni 1865 yılında Petersburg’da yorumlanmıştır. 1871 yılında Petersburg Konservatuarı öğretmenliğine getirilmiş, iki yıl sonra da denizciliği bırakmış, ömrünün geri kalan süresinde öğretmen, orkestra yöneticisi ve besteci olarak ün yapmıştır. Ulusal Rus müziğinin önderlerinden ve «Rus Beşleri» adıyla tanınan grubun ileri gelen üyelerindendir. Müziği özellikle, orkestralama ustalığıyla ilgi çeker. Başlıca yapıtları: «Altın Horoz», «Sadko», «Kar Kızı» adlı operalar, orkestra için «Capriccio Espagzad» süiti ve «Antar» senfonisi, «Rus Paskalyası», «Şehrazad»

Advertisement

Leave A Reply