Horus Kimdir? Antik Mısırın Şahin Biçimli Tanrısı Hakkında Bilgiler

1
Advertisement

Mısır Tanrısı Horus neyin tanrısıdır? Antik Mısır döneminde şahin biçiminde gösterilmiş Horus’un özellikleri nelerdir? Mısır Tanrısı Horus Hakkında Bilgi

horus

Horus; Eski Mısır dilinde hor. Eski Mısır dininde, bir gözü Güneş, öbür gözü Ay olan şahin biçimli tanrıdır. Başlangıçta Aşağı Mısır’ ın tanrısıydı. Sonradan Nehen’de (Yunanca Hierakonpolis) hükümdarın Horus’un bedenleşmesi olduğu anlayışı doğdu; Nehenli kralların Mısır’ın birliğini sağlamasından sonra bu anlayış bir dogmaya dönüştü. Her Mısır kralının beş adından ilki, onu Horus’la özdeşleştiren adıydı.

Mısır mitolojisine göre, Aşağı Mısır’ı temsil eden Tanrı Horus ve Yukarı Mısır’ı temsil eden Tanrı Set barış içinde yaşıyorlardı. İÖ 2400 dolayında Mısır’da Osiris kültü yayıldığında Horus, Osiris‘in oğlu olarak görülmeye başladı. Böylece, Osiris‘i öldüren ve Mısır tahtına göz koyan Set’in düşmanı oldu. Efsaneye göre, Set’i yenerek babasının öcünü aldı ve Mısır tahtına geçti. Bu savaş sırasında yaralanan sol gözünü (Ay) Tanrı Tot iyileştirmişti; bu inanış Ay’ın değişik dönemlerine mitolojik bir açıklama getiriyordu. Horus’un iyileşmiş gözü zamanla güçlü bir tılsım olarak kabul edildi.

Sonraları Horus pek çok yerde, değişik adlar ve sıfatlarla ortaya çıktı: Harmafıis (Har-em-ahet: “Ufuktaki Horus”), Harpokrates (Har-pe-hrad: “Çocuk Horus”), Harsiesis (Harsi-Ese: “İsis’in Oğlu Horus”), Harakhte (Ufuğun Horus’u) ve Kavn Umbu’da (Kom Ombo) Haroeris (Harver: “Yaşlı Horus”). Sonraları Eski Yunanlılar, Horus’u Apollon ile özdeşleştirdiler. İdfu, Eski Yunan-Roma döneminde Apollinopolis (Apollon’un Kenti) olarak adlandırıldı.

Hathor Tapınağı

Tavan rölyefinden bir detay. Gök Tanrısı Horus’un gözü ve dolunay.

Ptolemaios döneminde, belli başlı Horus tapınakları Mısır kimliğinin korunduğu birer merkeze dönüştü. Set’in yenilgisi, işgalcilere karşı zafer kazanan Mısır’ın simgesi oldu. Ayaklanmaların tapınağın yapım çalışmalarını sık sık kesintiye uğrattığı İdfu’da belirli aralıklarla sahnelenen törensel bir oyunda Horus, suaygırı kılığındaki Set’i mızraklayan firavun olarak canlandırılırdı.

Advertisement

Horus aynı zamanda genç erkeklerin hamisiydi ve genellikle büyüyünce adil bir adam olan itaatkar oğlun mükemmel bir örneği olarak tanımlanırdı. Bununla birlikte, Set ile olan kavgasıyla ilgili hikayelerden biri ışığında bu belki de tartışmalıdır. Horus’un annesi (İsis) kesinlikle Set’i yok etme gücüne sahip büyük bir sihirbazdı. Ancak eline fırsat geçtiğinde bunu başaramadı. Ne de olsa Set onun kardeşiydi. Bu, Horus’u o kadar kızdırdı ki, bir hiddet anında annesinin kafasını uçurdu! Neyse ki, Isis bu hakareti kaldırabilecek kapasitedeydi ve hemen boynundan bir ineğin kafasının onun yerine geçmesine neden oldu. Neyse ki Horus için İsis merhametli ve anlayışlı bir tanrıçaydı ve intikamcı oğlunu saldırgan davranışından dolayı affetti.

Mısır tanrısı Horus genellikle bir şahin veya şahin başlı bir adam olarak tasvir edilmiştir. Sık sık Yukarı ve Aşağı Mısır’ın çifte tacını takardı. Antropomorfik formda, Horus hem yetişkin bir adam hem de bir çocuk olarak görünür, gençliğin yan kilidini (Isis’in oğlu olarak) giyer. Ayrıca, timsah ve yılan avlayan bir çocuk olan Horus’un çok sayıda tasviri vardır ve tehlikeli hayvanlardan korunmak için imajına “cippi” olarak bilinen muskalar yazılmıştır.


1 Yorum

  1. camil faziloqlu on

    horusun gozu ve bashqa sumer semvollari azerbaycanin ilisu kendindedir.burasi annunakilerin yerdeki bazasidir.insanlar eski yurdlarindan hatire olaraq bu semvollari ozleriyle aparmishlar.

Leave A Reply