Nikotin Zehirlenmesi Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Nikotin zehirlenmesi nedir, nasıl meydana gelir? Nikotin zehirlenmesinin belirtileri, teşhis ve tedavisi nasıldır, risk faktörleri hakkında bilgi.

Nikotin Zehirlenmesi Nedir?

Nikotin zehirlenmesi, nikotin ürünleri ile ilgili toksisiteyi belirtir. Tarihsel olarak nispeten nadir görülen bir olay olmasına rağmen, nikotin toksisitesi son yıllarda daha yaygın hale gelmiştir. Bu yükselme, nikotin ürünlerinin yeni sürümlerine bağlanıyor. Bunlar, e-sigaralar ve saf sıvı nikotindir.

e sigara

Nikotin, tütün ürünlerinde doğal olarak bulunan bir maddedir. Öncelikle bu ürünleri bağımlılık yapan bileşen olarak bilinir. Bununla birlikte, büyük miktarlarda veya saf formlarda tüketildiğinde daha da tehlikelidir. Sıvı nikotin ve e-sigaraların, sigara ve puro gibi geleneksel tütün içeren ürünlere kıyasla nikotin zehirlenmesine yol açma olasılığı daha yüksektir.

Nikotin zehirlenmesinden en çok çocuklar etkilenme eğilimindedir.

Nikotin Zehirlenmesi Belirtileri

Nikotin, öncelikle kullandığınız miktardan bağımsız olarak kalbi ve merkezi sinir sistemini etkiler. Çok fazla nikotin toksisiteye neden olabilir. Nikotin zehirlenmesi belirtileri yaşadığınızı düşünüyorsanız, derhal doktorunuzu aramalısınız.

Advertisement
Belirtiler şunları içerebilir:
nikotin molekülü

Nikotin Molekül Modeli

  • mide bulantısı
  • kusma
  • artan kan basıncı
  • anormal kalp hızı (aritmi)
  • dehidrasyon
  • iştah kaybı
  • aşırı yorgunluk
  • baş dönmesi
  • baş ağrısı
  • gaz
  • kaygı
  • işitme ve görme değişiklikleri

Çocuğun bir şekilde nikotine maruz kaldığını düşünüyorsanız, acil tıbbi yardım alın. Küçük çocuklarda, bulantı ve kusma, nikotin zehirlenmesinin en belirgin belirtileridir.

Nedenler

Sıvı nikotin ve dumansız tütün ürünleri, nikotin zehirlenmesinin başlıca nedenleridir. Bunun nedeni nikotinin daha saf olmasıdır. Ayrıca, bu tür ürünlerin sigara dumanından daha güvenli olduğunu düşünebilir ve daha fazla
tüketebilirsiniz.

Yetişkinlerde 30 ila 60 miligram nikotin öldürücü olarak kabul edilir. Teoride, birkaç e-sigara tüketmek ölümcül olabilir. Ancak, ölümler yetişkinlerde yaygın değildir. Etkileri, doğal olarak küçük gövdeleri ile büyük miktarda nikotin maruziyetini kaldıramayan çocuklarda daha kritik olma eğilimindedir.

Birden fazla nikotin içeren ürün kullanılması da riskinizi artırabilir. Aynı anda sigara, e-sigara veya bir sigara bırakma ürünü kullanırsanız zehirlenme meydana gelebilir.

Nikotin zehirlenmesine maruz kalma cilt teması ve yutulmasından da oluşabilir. E-sigaralardan çıkan üçüncü el duman, elbise, halı ve diğer kumaşlara yapışabilir. Bu, daha sonra bu malzemelere temas eden kişilerde zehirlenmeye neden olabilir. Çocuklar en savunmasız olanlardır.

Tütün bitkileri ve hasat alanları gibi nikotin bazlı ürünlerle çalışan kişiler de risk altındadır.

Advertisement

sigara

Tedavisi

Nikotin zehirlenmesi için tedavi maruz kalmanın şiddetine ve miktarına bağlıdır. Genellikle hastanede tedavi gerektirir.

Doktor aktif kömür verebilir. Yutulduğunda, kömür nikotin ile bağlanır ve kanda daha fazla emilim olmadan vücuttan çıkar. Nefes almakta zorlanıyorsanız, oksijen iletilmesine yardımcı olan bir ventilatör de gerekebilir. Hastane ayrıca zehirli maddenin etkilerini tersine çevirmek için antidotlar da verebilir.

Vücuda verilen hasara bağlı olarak başka tedaviler de gerekebilir.

Nikotin zehirlenmesinde ilk yardım?

Öncelikle hemen ambulans çağırın. Bilinci açıksa, siz yardım çağrısı yaparken oturmasını sağlayın. Bilinçli değilse, yatırın. Bu pozisyon, kusmayla boğulma ihtimalini önler.

Zehirli bir maruz kaldıktan sonra hastayı kusma konusunda cesaretlendirmemelisiniz. Ayrıca hastaya yiyecek veya sıvı vermemelisiniz.

Önleme

Nikotin zehirlenmesi, tütün ve nikotin ürünlerini kullanırken ciddi bir tehdittir, ancak toksisiteyi en aza indirmeye yardımcı olmanın yolları vardır.

  1. Cildinizi, özellikle de sıvı nikotin kullanırken koruyun.
  2. Tüm nikotin ürünlerini doğru şekilde atın.
  3. Nikotin ürünlerini kullanımda değilken uygun şekilde saklayın.
  4. Nikotin ürünlerini daima çocuklardan uzak tutun.
  5. Üzerinde tütün veya nikotin kalıntısı bulunan kapları etrafta bırakmadığınızdan emin olun.
  6. Nikotin bağımlılığınızdan tamamen kurtulmak istiyorsanız, tavsiye için doktorunuza görünün.


Leave A Reply