Okul Döneminde Fiziksel Gelişim (6, 12 Yaş Arası Son Çocukluk Dönemi)

0
Advertisement

6-12 yaş arası son çocukluk döneminde, okul dönemde fiziksel gelişim nasıldır? Bedensel gelişim, devinimsel psikomotor gelişim hakkında bilgi.

Okul Döneminde Fiziksel Gelişim

OKUL (İKİNCİ ÇOCUKLUK) – (SON ÇOCUKLUK) DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM (6-12 YAŞ)

Bu dönemde bedensel gelişim yavaşlar. Ancak bu dönemde motor beceriler mükemmelleşmeye başlamıştır. Buna bağlı olarak denge koordinasyonu, fiziksel aktivitelerin kibarlaşması bu dönemde artış gösterir. Bu başarılar çocuğun kendine yönelik fiziksel ve psikolojik algısını olumlu yönde etkiler.

a. Bedensel gelişim

* Bedensel gelişim yavaşlar.

* Çocuklar 6 yaşlarına geldiklerinde gövdelerinin uzunluğu doğdukları dönemin iki katı olur. Bu dönemde göğüs kafesi genişlerken ve yassılaşırken kaburgaları da eğik pozisyondan daha dik bir pozisyona geçer.

* Bu dönem içerisinde yüz yapısında belirgin değişiklikler gözlenir. Örneğin, alnı yassılaşırken burnu da büyümektedir. Kalıcı dişleri bebeklik (süt) dişleri ile yer değiştirir, çenesi büyür ve yüz profili belirginleşmeye başlar.

Advertisement

* Sinir sistemi gelişimini tamamlamıştır.

* İskelet sistemi gelişmeye devam eder. Kemik gelişimi, kas gelişiminden daha iyi durumdadır. Bu nedenle büyüme ağrıları oluşabilir. Mineraller, özellikle de kalsiyum ve fosfor, kemiklerin sertliğinin ve dayanaklığının artmasına yardımcı olur. (Bel, kol ve bacak kemikleri ağır işleri yapmaya hazır değildir.)

* Okulöncesi dönemde birçok çocuğun gözleri ıraksak iken, okul döneminde görmeleri normale döner.

* 9 yaşına kadar erkek çocuklar kızlara göre daha uzun ve ağırdır. Ancak 10 yaşından 14 yaşına kadar kızların boy ve ağırlığı erkekleri geçer. Bu dönem içerisinde çocuklar her yıl 2-2,5 kg alırlar ve 12 yaşlarına geldiklerinde ortalama kiloları 36 kg olur.

b. Devinimsel (psikomotor) gelişim

* Bu dönemde küçük kas becerileri gelişir, küçük ve ince kalemle yazı yazabilir, piyano ve müzik aletlerini çalabilirler. Örneğin; okulöncesi dönemde topu bütün vücuduyla tutarken, okul döneminde topu elleriyle hatta parmaklarıyla tutabilir hale gelir.

* Bu dönemde görme, normal boyutlara ulaşır.

Advertisement
6-12 YAŞ ARASI DEVİNİMSEL BECERİLER
Yaş Kaba ve İnce Motor Beceriler
6 *Paten kayabilir. İp atlayabilir. Koşarken yerden bir nesneyi alabilir.
7 *Dengesini sağlayabilir. Dengesini kaybetmeden zıplayabilir. Düğmeleri hızlı bir şekilde ilikleyebilir.
8 *Kavrama becerileri gelişmiştir. Fiziksel oyunlar çocukların ilgisini çeker. Çekiç kullanabilir. Kesme, yapıştırma faaliyetlerini büyük bir beceri ile yapar.
9 * Koşma, atlama ve zıplama gibi motor beceriler gelişmeye devam eder.
10 * Topu atma ya da yakalama becerilerinde erkekler daha beceriklidir, koşma becerisi gelişmeye devam etmektedir.
11 * Erkek çocuklar bir topu 25 metre uzağa atabilir. Kızlar 50 metreyi bir dakikada koşabilirler.
12 * Erkekler 55 metreyi bir dakikada koşabilirler.


Leave A Reply