Okyanusların İnsanlar ve Doğa İçin Önemi Nedir? Okyanusların Özellikleri

0
Advertisement

Okyanuslar gezegenimiz için neden önemlidir? Okyanusların yaşam ve dünyamız için oynadıkları rol nedir? Okyanus ve suyunun özellikleri.

dünya uzay

Okyanuslar gezegenin yüzde 70’ini oluşturur ve Dünya’daki tüm suyun yüzde 97’sini içerir. Ayrıca su depolarının büyük çoğunluğunu gezegenin neminin, karasal enerjisinin ve Güneş’ten gelen ısının çoğunu oluşturur. Bu enerji, ekvator ve iki kutup arasında, okyanus yoğunluğundaki farklılıklar nedeniyle rüzgarlar ve derin okyanus akımları ile daha büyük yüzey akımları ile aktarılır. Ayrıca fırtına sistemleri ve nihayetinde küresel iklimler için nem ve enerji sağlar. Okyanuslardaki fitoplankton, mikroskopik bitkiler ve hayvanlar, türlerin küresel gıda ağının temelini oluşturur. Dünya okyanusları yaşam için o kadar hayati ki dünya nüfusunun yüzde 40’ından fazlası kıyı bölgelerinde yaşıyor.

İklimi Düzenler

Dünyadaki tüm okyanuslar birbirine bağlıdır. Sonuçta sadece bir dünya okyanusu var. Gezegenin yüzde 70’i sudur.

Karasal yaratıklar olarak, insanlar gezegenin kara yüzeylerinin önemini düşünürler, ancak Dünya yüzde 70 sudan oluşan bir gezegendir. Suyun egemenliği açıktır, çünkü çoğu Dünya’nın okyanuslarında depolanır. Doğa, okyanusları olmadan aynı gezegen olmazdı. Okyanuslar, atmosfer ile birlikte Dünya’nın yüzey sıcaklıklarını dünya çapında oldukça sabit tutar. Dünya üzerindeki bazı yerler −7 santigrat dereceye ulaşırken, diğer yerler 55 santigrat dereceye kadar ulaşır. Yine de Merkür gibi diğer gezegenlerde sıcaklıklar −180 santigrat dereceden 430 santigrat dereceye kadar değişmektedir. Okyanuslarla birlikte atmosfer de sıcaklığı gezegenin etrafına dağıtır. Okyanuslar ekvatorun yanındaki ısıyı emer ve daha sonra bu güneş enerjisini kutup bölgelerine taşır. Okyanuslar ayrıca bir bölgedeki iklimi düzenler. Aynı enlemde, sıcaklık aralığı (farkı) kıyı bölgelerindeki iç bölgelere kıyasla daha küçüktür. Kıyı bölgelerinde, yaz sıcaklıkları sıcak değildir ve kış sıcaklıkları soğuk değildir, çünkü suyun ısınması veya soğuması uzun zaman alır.

balık

Advertisement

Biyolojik Zenginlik Sunar

Okyanuslar Dünya’nın su döngüsünün önemli bir parçasıdır. Gezegenin çoğunu kapladıkları için, çoğu buharlaşma okyanustan gelir ve çoğu yağış okyanuslara düşer. Okyanuslar da çok büyük bir yaşama ev sahipliği yapar. Yani, muazzam biyolojik çeşitlilikleri vardır. Küçük okyanus bitkileri, her türlü yaşam formunu destekleyen bir besin ağının temelini oluşturur. Deniz yaşamı dünyadaki tüm biyokütlenin çoğunluğunu oluşturur. (Biyokütle, belirli bir bölgedeki canlı organizmaların toplam kütlesidir.) Bu organizmalar bize yiyecek ve hatta deniz bitkileri tarafından üretilen oksijeni sağlar.

Kıta Marjı

Okyanus tabanı düz değildir. Okyanus ortası sırtları, derin deniz çukurları mevcuttur. Aslında, Dünya’nın en yüksek dağı, Hawaii’nin volkanik dağlarından biri haline gelmek için Pasifik Okyanus tabanından 10.203 m (33.476 ft.) Yükselen Mauna Kea yanardağıdır. En derin kanyon da okyanus tabanında Challenger Çukuru’dur 10.916 m (35.814 ft). Okyanus tabanı ve kıyı kenarlarının haritalanmasına batimetri denir. Kıta marjı karadan derin denize veya jeolojik olarak kıtasal kabuktan okyanus kabuğuna geçiştir. Okyanus havzasının dörtte birinden fazlası kıta marjıdır.

okyanus suyunun içeriği

Okyanus Suyu Kompozisyonu

Okyanus suyu yüzde 55 klor, yüzde 31 sodyum, yüzde 7,7 magnezyum, yüzde 3,7 kükürt, yüzde 1,2 kalsiyum ve yüzde 1,4 diğer bileşenlerdir.Su polar bir moleküldür, bu nedenle tuzlar, şekerler, asitler, bazlar, ve organik moleküller çözünür. Deniz suyundaki tuz nereden geliyor? Su karada ve toprakta ilerledikçe iyonları toplar. Bu ayrışmaların ters tarafıdır. Tuzlar okyanus suyunun kütlesinin yaklaşık yüzde 3,5’ini oluşturur, ancak tuz içeriği veya tuzluluk farklı yerlerde farklıdır. Haliçler gibi yerlerde, deniz suyu tatlı su ile karışır ve tuzluluk ortalamanın çok altında olur. Çok fazla buharlaşma, ancak çok az su dolaşımı olduğunda, tuzluluk oranı çok daha yüksek olabilir. Ölü Deniz yüzde 30 tuzluluğa sahiptir – okyanus suyunun ortalama tuzluluğunun yaklaşık dokuz katı. Buna Ölü Deniz denir, çünkü tuzluluğu nedeniyle neredeyse hiçbir şey hayatta kalamaz. Su yoğunluğundaki farklılıklar derin okyanus akıntılarından sorumludur. Deniz suyunda karışan pek çok çözünmüş madde ile deniz suyunun tatlı suya göre yoğunluğu değişir. Su yoğunluğu şu şekilde artar: tuzluluk artar; sıcaklık düşer; basınç artar.


Leave A Reply