Ortaklaşım Bağı (Kovalans Bağ) Nedir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ortaklaşım Bağı nedir, özellikleri nelerdir? Ortaklaşım Bağı (kovalans bağı) nasıl kurulur, örnekler, hakkında bilgi.

Ortaklaşım Bağı (Kovalans Bağı)

Ortaklaşım Bağı; kovalans bağı olarak da bilinir, bir kimyasal bileşiğin iki, ender olarak da üç atomu arasında, çekirdeklerinin aynı elektronları elektrostatik olarak çekmesi nedeniyle oluşan bağdır. Her ortaklaşım bağı eşlenmiş (karşıt) spinli bir elektron çifti içerir. Bu yüzden, ortaklaşım bağı elektron çifti bağı olarak da tanımlanabilir. Hidrojen, azot, klor, su ve amonyak (\displaystyle {{H}_{2}},{{N}_{2}},C{{l}_{2}},{{H}_{2}}O,N{{H}_{3}}) gibi inorganik maddelerin ve bütün organik maddelerin molekülleri ortaklaşım bağlı moleküllerdir. Moleküllerin yapısal gösteriminde, ortaklaşım bağları iki atom arasındaki bir çizgiyle gösterilir;

İki elektronun iki atom çekirdeği tarafından aynı anda çekilebileceği (iki elektronun iki atom arasında paylaşılması olarak tanımlanan süreç) ve bu durumun atomların arasında bağ oluşturacağı düşüncesini ilk olarak 1916’da ABD’li kimyacı G. N. Lewis ortaya attı. Lewis bu tür bağların, bazı atomların bir soy gaz atomunun elektron yerleşimini kazanmak için birbiriyle eşlenme eğilimlerinin sonucunda oluştuğunu ileri sürdü. Lewis’in postülasını 1927’de fizikçi Walter Heitler, Fritz London ve başka araştırmacılar doğruladı. Heitler ve London kuvantum mekaniği formüllerinden yararlanarak hidrojen molekülündeki bağın bağ enerjisi ve bağ uzunluğu gibi özelliklerini doğru olarak hesapladılar.

Bir elektron çiftinin üç atom çekirdeğiyle etkileşimi sonucunda oluşan üç merkezli ortaklaşım bağları da vardır; bu tür bağlara bor atomu örgülerinden oluşan moleküllerde ve iyonlarda sık rastlanır. Bor hidrürlerin yapısı ve kimyasal bağlan üzerindeki çalışmaları 1946’da ABD’li kimyacı William N. Lipscomb başlatmıştır.

Advertisement

Leave A Reply