Papaz Her Gün Pilav Yemez Ne demektir? Atasözünün Anlamı ve Hikayesi

0
Advertisement

Papaz Her Gün Pilav Yemez atasözü ne demektir, ne anlama gelir? Papaz Her Gün Pilav Yemez atasözünün hikayesi, anlamı ve açıklaması.

Papaz Her Gün Pilav Yemez

Papaz Her Gün Pilav Yemez Anlamı

1) bir insanı hep aynı hileyle kandıramazsın; 2) insan zaman zaman değişiklik ister; 3) her zaman aynı fırsat ele geçmez

Papaz Her Gün Pilav Yemez Atasözünün Hikayesi

Hristiyanlar dini inançları gereği yılın bazı günlerinde hayvan eti yemezlermiş. Bu perhiz günlerinde sadece pilav, nohut, mercimek gibi bitkilerden yapılan yemekleri yerlermiş.

Simon adındaki bir papaz, eşi yatalak hasta olduğu için çok zorluk çekiyormuş. Allah’tan zengin bir komşusu varmış ve her akşam hizmetçisiyle onlara yemek gönderirmiş. Götürdüğü bütün yemeklerin sebze olduğu, hizmetçinin gözünden kaçmamış. Kendi kendine bir karara varmış:

— Galiba perhiz günlerinde yasak olan et, papazlara her zaman yasak.

Advertisement

Perhiz günleri gelip geçmiş. Tabii yasak da kalkmış. Zengin komşu, akşama kuzu çevirme hazırlatıp papaz efendiyi yemeğe çağırmış. Kaç zamandır et yemeye hasret kalan papaz efendi kuzuya hemen el atınca, hizmetçi:

— Aman tanrım, tanrı sizi korusun. Papaz efendi dinimizin yasak ettiği yemeklerden de yiyor. Ben görmedim kimse de görmesin, demiş.

Olaya şahit olan ev sahibi:

— Sus, papaz neden et yemeyecekmiş, deyince. Hizmetçi:

— Aman efendim et yemekleri papazlara yasak değil mi, diye sormuş.

— O dediğin perhiz günlerindeydi, perhiz bitti yasak da kalktı. Papaz efendi bizimle beraber istediğini yer, demiş ve eklemiş:

Advertisement

— Papaz her zaman pilav yiyecek değil ya, demiş.

Bu atasözü şu anlamda kullanılmaktadır: “İnsanın girdiği her işten kazançlı çıkması mümkün değildir. Bazen kârlı çıkar, bazen de zarar eder.”


Hıristiyan inancına göre bazı günler hayvansal gıda yenmesi yasaktır. O günlerde sadece pilav lapası, nohut, mercimek, kuru üzüm gibi bitkisel gıdalar yenilebilir. Simon adındaki papaz yatalak karısıyla beraber zor durumda imiş. Zengin komşusu da bu perhiz günlerinde, hizmetçisiyle her gün bitkisel yemekler hazırlatıp gönderiyormuş. Perhiz günleri bittikten sonra komşusu kuzu çevirme hazırlatıp, papaz efendiyi yemeğe davet etmiş. Sofrada papazın iştahla kuzu çevirmesini yediğini gören hizmetçi kız, “aman kimse görmesin, papaz efendi günah yemeği yiyor” deyince, ev sahibi “sus be kızım, perhiz bitti, papaz efendi her şeyi yiyebilir. Papaz her zaman pilav yiyecek değil ya” demiş.

Bu atasözü, her zaman aynı şey yapılmaz anlamında kullanılır.


Leave A Reply