Paraguay Savaşı Kimler Arasında Ne Zaman Oldu? Sonuçları Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Paraguay savaşı hakkında bilgi. Paraguay savaşı ne zaman ve kimler arsında gerçekleşmiştir? Paraguay savaşının sebepleri ve sonuçları nelerdir?

Paraguay Savaşı

Paraguay Savaşı

Paraguay Savaşı, Üçlü İttifak Savaşı olarak da bilinir, Paraguay ile Arjantin, Brezilya ve Uruguay’dan oluşan Üçlü İttifak arasında, Latin Amerika tarihinin en kanlı savaşı (1864-70). 1864’te Brezilya yönetimi, Uruguay’daki Beyaz Parti’nin (PB) devrilmesinde Renkli Parti’ye (PC) yardım etmişti. Paraguay diktatörü Francisco Solano Löpez, bunun bölgedeki güç dengesini tehlikeye soktuğu düşüncesiyle Brezilya’ya savaş açtı. Arjantin cumhurbaşkanı Bartolome Mitre’nin Uruguay’daki PC yönetimi ve Brezilya ile oluşturduğu Üçlü İttifak 1 Mayıs 1865’te Paraguay’a savaş ilan etti.

O dönemde Latin Amerika’nın en güçlü ordusuna sahip olan Paraguay önce Arjantin’e, hemen ardından da Brezilya topraklama girdi. Ama sayıca çok üstün durumdaki Üçlü İttifak kuvvetleri kısa sürede Paraguay ordusunu geri püskürttü. Brezilya gemilerinin Haziran 1865’te Parana Irmağında kazandığı zaferden sonra Paraguay’a açılan ırmaklar abluka altına alındı. Arjantin ordusu nisanda Paraguay’a girdi. Arjantin kuvvetleri iki yıl boyunca bulundukları noktanın ilerisine geçemediler; bu süre içinde çok kanlı çarpışmalar oldu.

Eylül 1866’da Curupayty’de Paraguay’ın yengisiyle sonuçlanan çarpışmadan sonra ittifak bir yıl süreyle hiçbir saldırıya girişmedi. Ocak 1868’de Mitre’nin yerine başkomutanlığa Brezilyalı Marki (sonradan Dük) Caxias getirildi. Şubatta, Brezilya’nın zırhlı gemileri Parana ve Paraguay ırmaklarının birleştiği yerde Paraguay savunmasını yarıp geçerek başkent Asunciön’u bombaladılar. Aralıkta Lomas Valentinas’a düzenlenen sefer Paraguay ordusunun yok edilmesiyle sonuçlandı. Kuzeye kaçan Lopez çete savaşına girişti ve Mart 1870’te öldürüldü.

Savaş Paraguay’a korkunç bir yıkım getirdi. Savaştan önce 525 bin olan nüfus 1871’de 221 bine düşmüştü. Ölenlerin yalnızca 28 bininin erkek olması ise savaş boyunca ülkeyi saran açlık ile salgın hastalıkların, ayrıca Lopez yönetiminin uyguladığı katliam ve işkencenin boyutlarını ortaya koyuyordu. Arjantin ile Brezilya Paraguay’ın 88.000 kilometrekarelik toprağını ilhak ettiler ve büyük bir tazminat talebinde bulunarak 1876’ya değin ülkeyi işgal altında tuttular; tazminat hiçbir zaman ödenemedi. Uruguay’da ise PC yeniden yönetime geldi ve iktidarım 1958’e değin sürdürdü.

Advertisement

Kısaca Paraguay Tarihi

Paraguay’ın bilinen tarihi 1526’da başlar. Bu tarihte İspanya hesabına seyahate çıkan Sebastian Cabot adındaki gemici Parana nehri yolu ile, bu bölgeye gelmişti. Daha sonraki başka seyahatlerin sonunda İspanya burasını sömürge haline getirdi, 1539’da yerleşmeler başladı. Çeşitli iç kargaşalıklarla, birkaç yüzyıl süren bu idareden sonra, Paraguay 181 T de bağımsızlığını kazandı. Ancak, bundan sonra da siyasi kargaşalıklar bitmedi, 1870’e kadar süren bu kargaşalıklar Paraguay’ı hemen tamamen mahvetti. 1870’de iç savaşlar bittiği zaman ülkenin nüfusu 1.000.000’dan 221.000’e düşmüş bulunuyordu.

Kuzeydeki Chaco bölgesinde petrol bulunması 1932’de Bolivya ile savaşa yol açtı. Bu savaş da 1935’e kadar sürdü. Savaşın sonunda Chaco’nun bir kısmı Paraguay’a verildi. II. DÜnya Savaşı’ndan sonra da Paraguay sükünete kavuşmamış sık sık askeri ihtilaller gerçekleşmiş durmuştur.

Paraguay bugün bir cumhuriyet olup Millet Meclisi 40 üyeden ibarettir ve üyeler 5 yıllık bir süre için seçilmektedirler. Cumhurbaşkanının da görev süresi 5 yıl ile kısıtlanmıştır.


Leave A Reply