Pessinus Antik Kenti Nerede?

0
Advertisement

Pessinus anti kenti nerededir? Pessinus antik kentinin tarihi ve Pessinus antik kentinin genel özellikleri hakkında bilgiler.

Pessinus Antik Kenti Nerede?

Pessinus, günümüzde BALLIHİSAR. Orta Anadolu’da, önceleri Frigya, daha sonraları da Galatya bölgesinin sınırları içinde kalan antik kent. Ankara-Eskişehir-Afyonkarahisar karayolunda Sivrihisar kavşağının 14 km güneyindedir. Burada 1967’de Belçikalı arkeolog Pierre Lamberchts başkanlığında kazı yapılmıştır.
Pessinus Antik Kenti
Antik Çağda Agdistis ya da Dindymos adıyla anılan dağın eteğinde kurulmuştu. Eskiçağda Kybele, Agdistis vb adlarla tanınan ana tanrıça kültüyle ünlüydü. Pessinus’ ta, bu tanrılar anasının, içinde siyah bir göktaşının bulunduğu tapınağının çevresinde, hadım rahiplerin yönetiminde adeta bir din devleti kurulmuştu. Tanrıçanın büyük ünü, taşın İÖ 204’te Roma’ya taşınmasına yol açtı. Helenistik dönemde Pergamon Krallığı’nın yönetimi altında olan kent, Galatların İÖ 3. yüzyılın ortalarında Anadolu’ya gelmelerinden sonra, bir Galat kavmi olan Tolistobagların yerleşim bölgesi içine girdi. Dinsel yönden olduğu kadar ticari yönden de önemli bir yer olan Pessinus, İÖ 25’te Roma’nm eline geçti ve Galatya Eyaleti içine alındı. İS 3. yüzyılın ortasında Got istilasına uğradı. Bizans egemenliği sırasında ticaret yolları üzerindeki elverişli konumunun sağladığı avantajlardan yararlanarak varlığını sürdürdü. Ama yakınındaki İustinianopolis’in (bugün Sivrihisar) gelişmesiyle önemini yitirmeye başladı. 8. yüzyılda bir piskoposluk merkeziydi.

Kentteki en önemli kalıntı, Roma döneminde inşa edildiği anlaşılan bir tapınaktır. Aslında bir Yunan tapınak türünden yola çıkılarak yapılmış olmakla birlikte, yerli özellikleriyle dikkati çeker. Dar cephesinde 6’şar, uzun cephesinde ll’er sütunu olan, peripteres planlı bir yapıdır. Kentin nekropolünde pek çok Roma ve Bizans mezarı ortaya çıkarılmıştır.


Leave A Reply