Sadri Alışık Kimdir? Sinemanın Turist Ömer’inin Hayatı, Biyografisi ve Filmleri

0
Advertisement

Sadri Alışık Kimdir? Türk sinemasının Turist Ömer’i Sadri Alışık hayatı, biyografisi, sinema kariyeri, oynadığı filmler hakkında bilgi.

Sadri Alışık

Sadri Alışık; tiyatro ve sinema oyuncusudur (İstanbul 1925-ay. y. 1995).

Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde bir süre öğrenim gördü. Tiyatroya amatör olarak 1939’da Eminönü Halk Evi’nde başladı. 1943’te Raşit Rıza tiyatrosu’na girdi. Sinemaya 1946 ‘da Günahsızlar filmiyle başladı. Çoğunluğu komedi türünde olan 400’e yakın filmde rol aldı, Turist Ömer tiplemesiyle sahneye çıktı. TV için çekilen Seyahatname adlı dizide oynadı. Gene TV için çekilen Kartallar Yüksek Uçar (1984), Çalıkuşu (1985), Saat Sabahın Dokuzuydu (1986) dizilerinde, başarılı tiplemeler çizdi. Yakalandığı siroz hastalığından ABD’de geçirdiği bir karaciğer nakli ile sağlığına kavuştu (1990), daha sonra filmler de çevirdi.

Başlıca filmleri:

İki Süngü Arasında (1952), Sultan Selim Ağlıyor (1953), Düşman Yolları Kesti (1958), Avare (1964), Turist Ömer (1964), Sevgili Hocam (1972), Acı Hatıralar (1977), Yengeç Sepeti {1995).

Hayatı

5 Nisan 1925 yılında İstanbul’da, Paşabahçe, Beykoz’da doğdu. Annesi Saffet Hanım, babası Kaptan Rafet Bey’dir. Çocukluk yıllarında tiyatroya ilgi duydu; okul piyeslerinde rol aldı. Sahneye ilk defa 1939’da Eminönü Halkevi’nde amatör olarak çıktı. Beykoz Ortaokulundan ve ardından İstanbul Erkek Lisesinden mezun oldu.

Advertisement

Lise yıllarında Cağaloğlu Halkevi’nde tiyatro eğitimine başladı. Bu arada Ankara Devlet Konservatuvarı sınavına girip kazanmasına rağmen gözleri miyop olduğu için kayıt yaptıramadı ve İstanbul’a dönüp tiyatroya halkevinde devam etti. Bir süre Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümünde eğitim gördü.

Profesyonel oyunculuğa 1943’te Raşit Rıza Tiyatrosu’nda başladı. Onu halkevindeki bir oyunda izleyen ve beğenen sinema yönetmeni Faruk Kenç’in teklifi üzerine 1944 yılında Günahsızlar adlı filmde rol alarak sinemaya başladı. 19 yaşına iken çevirdiği bu film ile tanındı. Üç yıllık askerlik dönemi nedeniyle bu filmin ardından sinemaya ara verdi. 1950’li yıllarda sinemaya döndüğünde Yeşilçam filmlerinde daha çok yan rollerde görev aldı. Özellikle tarihî filmlerde küçük rollerde oynadı.

1951’de Küçük Sahne Tiyatrosu’nun kadrosuna girdi. Küçük Sahne’nin ardından Karaca, Site, Oda, Kent Oyuncuları ve Oraloğlu tiyatrolarında pek çok oyunda rol aldı. Bu dönemde ayrıca yerli ve yabancı filmlere seslendirme yaptı. 1951’de ilk evliliğini tiyatro sanatçısı Neriman Esen ile yaptı. Bu evlilik 1957’de sona erdi.

1950’lerin sonunda sinema filmlerindeki rolleri büyümeye başladı. Başrolde oynadığı ve bir sokak şarkıcısını canlandırdığı Hicran Yarası filmi o yılın en çok izlenen iki filminden biri oldu. Aynı yıl Kurtuluş Savaşı’nı anlatan Düşman Yolları Kesti ve Kalpaklılar filmlerinde birbirinden zıt karakterler canlandırdı. 1959 yapımı Zümrüt filmindeki “Doktor Fuat” rolü ile Gazeteciler Cemiyeti Türk Film Festivali’nde en iyi erkek oyuncu ödülüne değer görüldü. Aynı yıl Yalnızlar Rıhtımı filminde Çolpan İlhan ile başrolleri paylaştı ve rol arkadaşı Çolpan İlhan ile 20 Ağustos 1959’da evlendi. Bu evlilikten oğulları Kerem Alışık (1960) dünyaya geldi.

1960’ların başında ya paraya, kumara kadına düşkün kötü adam ya da salon komedilerinde sevimli delikanlı, jönün sempatik arkadaşı rollerinde oynadı. 1961’de çekilen Nejat Saydam’ın yönettiği, başrollerinde Ayhan Işık ve Belgin Doruk Küçük Hanımefendi filminde canlandırdığı Bülent Soysal karakteri Alışık’ın film yıldızlığına yükselişinde ilk basamak oldu. Filmin başarısı üzerine serinin diğer filmleri çekildi. Devam filmlerinde Bülent karakterinin hikâyedeki yeri ve önemi giderek arttı.

Advertisement


Leave A Reply