Şah Cihan Hayatı

0
Advertisement

Eşi Mümtaz Mahal için Taç Mahal’i yaptırmış olan meşhur Babür Sultanı Şah Cihan’ın hayatı ve dönemi hakkında bilgiler. Şah Cihan kimdir?

Şah Cihan, Babürlü hükümdarı (? 1592-Agra, 1666). Asıl adı: Hurrem. Şah Cihangir’in oğludur. Dekken’de valiyken Babürlü Devleti üzerine yürüyen Safevî Hükümdarı Şah Abbas’ın üzerine gönderildi. Babasına karşı gelip ayaklanması üzerine dört yıl savaşmak zorunda kaldı.

Şah Cihan

Her seferinde de yenilgiye uğradı. Sonunda bazı koşullarla bağışlandı. 1627’de Cihangir’in ölümünden sonra adamlan küçük kardeşi Şehriyar’ın gözlerini oydular ve kendisinin Dekken’den gelerek tahta çıkmasını sağladılar (1628). Şah Cihan, 1632’de bir doğum sırasında ölen eşi Mümtaz Mahal için, Agra’da görkemli Tac Mahal mezar anıtmı yaptırdı. Ülkenin içinde çıkan ayaklanmaları sona erdirmeye çalıştı. Ayaklanan Nizamşahlar 1633’te ortadan kaldırıldılar. Babürlü Devleti, Hindistan’ın en güçlü devleti haline geldi. 1632’de Bengal’in bazı kentlerini ele geçirdi, 1637’de Tibet’te bir sefer düzenledi. 1638’de, 1636’da Osmanlı Devleti ile İran’a karşı bir antlaşma yaptıktan sonra Bedehşan’ı ele geçirdi. 1648’de ise, Safevi Hükümdan Şah Abbas’ın aldığı Kandehar’ı almak için giriştiği üç sefer de sonuçsuz kaldı.

Şah Cihan’ın son yıllarında, Daraşükuh, Şüca, Evrengzib ve Muradbahş adlarındaki dört oğlu tahta geçirmek için birbirleri ile savaşa tutuştular. 1657’de Şah Cihan’ın hastalığı artınca, şehzadelerin rekabeti hızlandı.

Çekişmeyi Evrengzib kazandı ve 1658’de tahta geçti. Babasını da tutukluyarak, Agra sarayında göz altına aldı. Şah Cihan ölümüne kadar burada yaşadı.

Advertisement

Leave A Reply