Sapanca Nerededir? Sapanca’da Günübirlik Gezilecek Yerler Nereleridir?

0
Advertisement

Sapanca nerededir? Sapanca’da günübirlik gezilecek yerler nerelerdir? Sapanca hangi ilimize bağlıdır? Sapanca ilçesi özellikleri, hakkında bilgi.

Sapanca Gölü

Sapanca Gölü

Sapanca;Sakarya İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 19 köyü vardır. İlin batısında; kuzeyden Merkez, doğudan Karapürçek, güneyden Pamukova, batıdan Kocaeli’nin Merkez (İzmit) ilçeleriyle çevrilidir.

Güneyden ilçe topraklarını çevreleyen, yüzey şekillerine egemen Samanlı Dağları, Sakarya Irmağı vadisinden başlayarak batıya doğru uzanan bir kütle olup ilçe sınırlan içerisinde kalan en yüksek noktası 1.200 m’dir. Sapanca Gölü ile dağlar arasında dar kıyı düzlükleri uzanır. Soğucak Yayla, Samanlı Dağları, üzerindeki önemli yayla düzlüklerinden biridir. Dağların kuzey yamaçlarından kaynaklanan dereler göle dökülür. Sapanca Gölü’nün büyük bölümü, ilçe topraklarında kalır. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 13.6°C, yağış tutarı 900 mm’dir. Dağlar, zengin bitki örtüsü içerir. Eteklerde kayın, meşe, gürgen, kestane, kızılağaç, fındık ve ormanaltı bitkilerinden oluşan ormanlar görülür. Yükselti artarken tür sayısı azalır.

Kayın, kestane, meşe ormanları, daha yukarılarda 1.000 m’nin üzerinde yerini kayın göknar ormanlarına bırakır. Göl çevresinde tarımsal etkinlikler yoğundur. Meyvecilik ve kavak yetiştiriciliği yaygındır. Mısır, buğday, fındık, elma, ceviz, armut, kestane, başlıca ürünlerdir. Yaylalarda küçükbaş hayvan beslenir.Göl kıyılarında, turizm son yıllarda hızlı bir gelişme içindedir. Göl, tatlısu balıkçılığı açısından önemlidir. İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı bir enstitü, Kurtköy’de göl kıyısında tatlısu balıkçılığı alanında araştırma ve üretim yapar. Çevrede soğuk hava depoculuğu gelişmiştir.

İstanbul-Ankara arasında yapılan E-5 Otoyolu, ilçe topraklarından geçer. Göl kıyısında, deniz düzeyinden 50 m yükseltide kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 12 km uzaklıktadır. İlçe merkezinde, 1555’te Mimar Sinan tarafından yapılan cami, başlıca tarihsel eserdir.

Sapanca Gölü

Sapanca Gölü

Sapancada günübirlik gezilecek yerler

Sakarya’nın bereketli topraklarında sürdürülen yaşamın ilk örnekleri milattan önce, Frigler dönemine kadar uzanır. Sonrasında Romalılara, Bizanslılara, Osmanlılara ve nihai olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin hakimiyeti altına giren Sakarya, çok renkli medeniyet mozaiği, doğal güzellikleri ve zenginlikleri ile ruhunu dinlendirmek isteyenler, zaman yolculuğunun tutkunu olanların muhakkak keşfetmesi gereken nadide kentlerdendir.Oluşum bakımından tektonik göller grubundan olan Sapanca Gölü, Kocaeli ile Sakarya arasında uzanmaktadır.

Advertisement

16 kilometre uzunluk ve 5 kilometre genişliğe sahip Sakarya’nın simgelerinden olan Sapanca Gölü, yaz kış fark etmeden ziyaretçi alan önemli uğrak noktalardandır. Hobi balıkçılığı, doğa yürüyüşü ve bisiklet turu tutkunları ile muhteşem kareler yakalamak isteyenlerin adresi Sapanca Gölü’nde pek çok güzellik bir arada sunuluyor. Şehir hayatının streslerinden ve karmaşasından uzaklaşmak isteyenlerin, Sakarya’da deneyimlemesi gereken yerlerin başında Sapanca Gölü gelmektedir.

Sapanca Gölü

Sapanca Gölü

Bozulmamış tabii güzelliği ve günün her anında büyüleyici güzelliği ile Sapanca Gölü’nde geçirilen bir günlük ziyaret dahi daima hatırlanacak; huzur ve eğlence dolu bir anıya dönüşüyor. Manzarasıyla göz banyosu yaptıran bu yerde, güne güzel bir başlangıç yapmak isteyenler için gölün etrafında bulunan sevimli mimari tasarımları ile dikkat çeken restoran ve kafeteryalarda enfes bir kahvaltı hizmeti sunulmaktadır. Kahvaltıdan sonra göl etrafında katıksız bir doğa eşliğinde yürüyüş ve bisiklet turu, göl üzerinde tekne turu, sezonuna göre yelkenli heyecanı ile doğal güzelliklerin arasında yapılacak ATV turu burada yapılabilecek keyifli aktiviteler arasındadır. Doğa ile bir bütün olunan gün sonunda ise göldeki restoranlarda mükellef bir akşam yemeği ile kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Özellikle alabalığı meşhur olan Sapanca’daki bu lezzeti muhakkak deneyimlemelisiniz.

Sapanca’da günübirlik gezilecek yerlerden biri de Rüstempaşa Camii, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mimar Sinan tarafından inşa edilen ve tarihi değere sahip bir camidir. 1550 ile 1560 yılları arasında inşaatı tamamlanan cami zamanla birtakım değişikliklere uğramış ve sonrasında ikinci kez inşa edilmiştir. Rüstempaşa Camii’nin kubbe eteklerini süsleyen; özellikle lale motifli çiniler ile Osmanlı çini sanatının en nadide örnekleri göz doldurmaktadır.


Leave A Reply