Samanlı Dağları Nerededir? Coğrafi Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Samanlı Dağları nerededir? Samanlı Dağları hangi ilimizdedir? Yükseklikleri, sıradağları oluşturan dağlar ve özellikleri hakkında bilgi.

Samanlı Dağları

Samanlı Dağları; Marmara Bölgesi’nin güneydoğusunda, Sakarya Vadisi ile, Armutlu Yarımadası arasında uzanan sıradağlardır. Kuzeyde İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü, batıda Marmara Denizi, güneyde Gemlik Körfezi ve İznik Gölü, doğuda Sakarya Boğazı ile çevrilidir.

Doğu-batı doğrultusunda uzanan dağlar, batıda Armutlu Yarımadası ile Marmara Denizi’ne sokulur. Güneyden ve kuzeyden dik yamaçlarla yükselen kütle üzerinde, Armutlu Yarımadası bölümünde Dazdağ (922 m). Karlıkdağ (888 m), Duman Dağı (915 m), Samanlı Dağı (867 m), Erilkidağ (838 m), Orhangazi’nin batısında Karaincir Tepe (966 m) yer alır. Doğuda, dağların en yüksek noktası, yeni adıyla Kartepe (1.606 m) ve Çiçekli Tepe (1.546 m), Demirkapı Tepe (1.391 m) yükselir. Dağlardan doğan Sellimandıra, Yalakdere, Beyoğlu ve Serin dereleri İzmit Körfezi’ne; doğuda Kuruçay, Mahmudiye, İstanbul dereleri Sapanca Gölü’ne; Karadere İznik Gölü’ne dökülen başlıca ırmaklardır.

Dağların kuzey yamaçlarında deniz düzeyinden başlayarak kayın, gürgen, kestane, ıhlamur, akçaağaç, meşe ormanı, yerini önce kayının çoğunlukla olduğu ormana, 1.000 m’nin üzerinde kayın ve Uludağ göknarı karışık ormanına bırakır. 1.000 m’nin üzerinde, geniş çayırların uzandığı, başta Soğucak Yayla (1.300 m) olmak üzere yaylalar görülür. Güney yamaçta 200 m’ye kadar Akdeniz çalı kuşağı, 600 m’ye kadar kızılçam, daha yukarıda karaçam göze çarpar. Gemlik Körfezi kıyılarında, güney yamaçlarda zeytinlikler, geniş alan kaplar. Kuzey, güney doğrultusunda uzanan, doğu sınırındaki Sakarya Boğazı boyunca Akdeniz ve Karadeniz iklimlerinin etkisi altındaki bitki toplulukları birbirine karışarak geçiş bölgesi görünümü yaratır.

Advertisement

Leave A Reply