Sesin Bir Tür Enerji Olduğunu Nasıl Kanıtlarsınız? Ses Bir Enerji Midir?

0
Advertisement

Ses bir enerji türü müdür ve sesin enerji olduğu nasıl kanıtlanır? Ses enerjisi örnekleri, sesin özellikleri ve yayılması.

Ses – onsuz bir dünya hayal etmek neredeyse imkansız. Muhtemelen sabah uyandığınızda, kuşların cıvıldadığını veya çalar saatinizin bip sesi geldiğini duyduğunuzda deneyimlediğiniz ilk şey budur. İnsanlar bizimle konuştuğunda, müzik dinlediğimizde, radyo ve televizyonda ilginç programlar dinlediğimizde ses günlerimizi heyecan ve anlamla doldurur. Kalp atışınızı dinlediğinizde ve yavaş yavaş sessiz uyku dünyasına sürüklendiğinizde, gece de duyduğunuz son şey ses olabilir. Ses büyüleyici – nasıl çalıştığına daha yakından bakalım!

ses enerjisi

Ses Bir Enerjidir..

Sesin enerji olduğunu anlamak için kısaca patlamadan sonra kırılan camları, yüksek sesin camları titreştirmesini yada bazı opera sanatçılarının sesleri ile bardak kırabilmelerini düşünmek yeterlidir.

Ses, nesnelerin titreştiğinde ürettiği enerjidir (hızla ileri geri hareket eder). Bir davul çalarsanız, sıkı deriyi çok yüksek hızda titreştirirsiniz (o kadar hızlıdır ki genellikle göremezsiniz), etrafındaki havayı da titremeye zorlarsınız. Hava hareket ettikçe tamburdan her yöne enerji taşır. Sonunda, kulaklarınızın içindeki hava bile titreşmeye başlar – işte o zaman titreşen tamburu bir ses olarak algılamaya başlarsınız. Kısacası, sesin iki farklı yönü vardır: Başlamak için ses enerjisi üreten ve onu havaya gönderen fiziksel bir süreç vardır ve kulaklarımızda ve beynimizde gerçekleşen ve gelen ses enerjisini dönüştüren ayrı bir psikolojik süreç vardır. Sesler, konuşma ve müzik olarak yorumluyoruz. Bu makalede sadece sesin fiziksel yönlerine odaklanacağız.

Ses, bazı yönlerden ışık gibidir: Tıpkı Güneş’ten veya bir ampulden gelen ışığın çıkması gibi, belirli bir kaynaktan (bir enstrüman veya gürültülü bir makine gibi) dışarı çıkar. Ancak ışık ve ses arasında da çok önemli farklılıklar vardır. Işığın bir boşluktan geçebileceğini biliyoruz çünkü güneş ışığının bize Dünya’da ulaşması için uzay boşluğundan geçmesi gerekiyor. Bununla birlikte ses, bir boşluktan geçemez: her zaman içinden geçeceği hava, su, cam veya metal gibi bir şeyin (ortam olarak bilinir) olması gerekir.

Advertisement

ses enerjisi

Ses Enerjisi Örnekleri:

1. Müzik Aletleri

Hepimiz daha önce bir müzik konserinden keyif aldık ve muhtemelen çeşitli enstrümanların farklı boyut ve materyallerini fark ettik. Daha büyük enstrümanlar daha derin bir sese sahip olma eğilimindeyken, küçük enstrümanlar daha yüksek perdeli bir ses üretir. Aynı şekilde, enstrümanın gümüş, pirinç, ahşap veya diğer malzemelerden yapılmış olup olmadığı, ürettiği sesin türü ve ne kadar yüksek sesle çalınabileceği üzerinde bir etkiye sahip olacaktır.

2. Doppler Etkisi

Sireni olan bir acil durum aracı yaklaştığında, dinleyici, nesne yaklaşırken sirenden farklı bir model duyabilir. Aynısı, tepeden uçan bir uçak için de geçerlidir; motor, dinleyicinin tam üzerinde olduğundan daha uzakta olduğunda farklı bir sese sahip olacaktır. Bu fenomen Doppler Etkisi olarak bilinir ve adını öneren bilim adamı Avusturyalı fizikçi Christian Doppler‘den alır. Bu etki, ses dalgalarının frekansı ile ilgilidir. Dinleyici sesin kaynağına ne kadar yakınsa, ses dalgaları birbirine o kadar yakındır. Dinleyici hala uzaktayken, dalgalar birbirinden yayılma fırsatı bulmuştur, bu nedenle ses sadece daha sessiz değil, farklı bir perdedir.


Leave A Reply