Sıvıların Hacmi Nasıl Ölçülür? Yoğunluklarının Hesabı Nasıl Yapılır?

0
Advertisement

Sıvıların hacmi nasıl ölçülür? Sıvının hacmini ölçmek için yoğunluk hesaplaması nasıl yapılır? Sıvının hacmini ölçmek ve hesaplamak için izlemeniz gereken yol.

Silindir veya küp gibi düzenli bir şekle sahip bir kaptaki sıvının hacmini hesaplamak genellikle oldukça kolaydır. Yapmanız gereken tek şey kabın kapasitesini hesaplamak için uygun matematiksel denklemi kullanmak, daha sonra sıvının seviyesini ölçmek ve gerekli ayarı yapmaktır. Kabın düzenli bir şekli olmadığında daha zorlayıcıdır. Ancak sıvının yoğunluğunu biliyorsanız zorluk ortadan kalkar. Yapmanız gereken tek şey kabı ve sıvıyı tartmak, kabın ağırlığını çıkarmak ve cevabınızı elde etmek için sıvının yoğunluğunu kullanmaktır.

sıvı hacmi

Yoğunluk Tanımı

Bilim adamları katı, sıvı veya gazın yoğunluğunu (∂) birim hacim (V) başına maddenin kütlesi (M) olarak tanımlar. Matematiksel olarak, bu:

∂ = M / V

Bir maddenin kütlesini tartarak belirlersiniz. Bu, biraz karışıklığa neden olabilir, çünkü ağırlık ve kütle farklı miktarlardır. Kütle madde miktarının bir ölçüsüdür, ağırlık ise yerçekimi kuvvetinin bir ölçüsüdür. Bununla birlikte, hem ağırlık hem de kütle için kilogram, gram veya pound kullanmak yaygındır ve bunun nedeni, toprağa bağlı nesneler için kütle ve ağırlık arasındaki ilişkinin değişmemesidir. Bu, uzaydaki nesneler için geçerli değildir, ancak az sayıda bilim adamı uzayda ölçüm yapma fırsatına sahiptir.

Advertisement

Bir Sıvının Yoğunluğunu Bulma

Çoğu durumda, saf sıvıların yoğunluğunun verildiği tablolar vardır. Bazılarını hatırlamak kolaydır. Örneğin, su yoğunluğu 1 g / ml’dir, bu 1.000 kg / m3’e eşittir.

Eğer bir çözeltinin yoğunluk hesabını yapmanız gerekiyorsa, yoğunluğunu hesaplamak için solvent ve çözünen maddenin nispi konsantrasyonlarını bilmeniz gerekir. Bunu, çözünene çözücüye eklemeden önce tartarak belirlersiniz. Oranları bilmiyorsanız, yoğunluğu hesaplayamazsınız ve bu nedenle çözeltinin hacmini sadece tartarak elde edemezsiniz.

Hacim Hesaplama Prosedürü

Sıvının ağırlığını kabın ağırlığından bağımsız olarak bilmeniz gerektiğinden, ilkini tartarken sıvıyı tutmak için ikinci bir kaba ihtiyacınız vardır.

1 – Kabı Tartın

Sıvıyı eklemeden önce kabı tartmak en iyisidir. Ancak başka bir kaptan tarttığınız kaba dökerken az miktarda sıvı ilk kabın yanlarına yapışabilir. Kapla birlikte sıvıyı tartarsanız kabın ağırlığını da eklemiş olursunuz. Bu küçük yanlışlık, çok küçük miktarlarda sıvıları tartarken önemli olabilir.

2 – Sıvıyı Tartın

Sıvıyı kaba dökün ve ikisini birlikte tartın. Sıvının ağırlığını elde etmek için kabın ağırlığını çıkarın.

3 – Hacmi Hesapla

Sıvının yoğunluğunu arayın veya hesaplayın, ardından sıvının kütlesini yoğunluğa bölerek sıvının hacmini belirleyin.

Advertisement

∂ = M / V yani V = M / ∂

Yoğunluğu kütle ile uyumlu birimler cinsinden ifade ettiğinizden emin olun. Örneğin, kütleyi gram cinsinden ölçerseniz, yoğunluğu gram / mililitre cinsinden ifade edin, ancak kütleyi kilogram cinsinden ölçerseniz, yoğunluğu kilogram / metreküp cinsinden ifade edin.


Leave A Reply