Suçiçeği Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Suçiçeği hastalığı ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız. Suçiçeği nasıl bir hastalıktır, belirtileri ve tedavisi nasıl olur?

SuÇiçeğiÇiçek hastalığını andıran, yalnız, ondan çok hafif olan bulaşıcı bir hastalıktır. Kendini ateşle, deri üzerinde döküntülerle belli eder. Her yaşta görülebilir. Hastalığın mikrobu çok uçucu bir virüstür. Bulaşma hastadan sağlama, bazan da eşya vasıtası ile olur.

Suçiçeği, başlangıcından döküntü kabukları düşünceye kadar bulaşıcıdır. Kuluçka devri 2-3 haftadır. Suçiçeğinin bir defa geçirilmesi devamlı bağışıklık sağlar.

Belirtileri. — Suçiçeği birdenbire döküntü ve ateşle başlar. Deride önce pembe lekeler olur, sonra bu lekeler kızararak içi su dolu başlar verir. Bir, iki gün sonra bu su bulanır, üzerlerinde kabuklaşma başlar. Kabuklar 2-3 hafta sonra düşer, yerlerinde bîr kırmızılık kalır. Döküntüler vücudun her yanında bulunur. Sayıları değişiktir, 800 kadar görülmüştür. Bu döküntüler nöbet nöbet çıktığından, deri üzerinde lekeler, içi su dolu kabarcıklar, kabuklanmış döküntüler bir arada bulunabilir.

Büyük çocuklarda ateş genel olarak azdır, hiç olmadığı da olur. Süt çocuklarında ise ateş yüksek olabilir. Derideki döküntüler sonradan başka mikroplarla çıban, apse, yılancık, kızıl gibi karışmalara gidebilir.

Tedavi. — Hasta yatakta istirahat etmelidir. Döküntüler, kabuklar dökülünceye kadar başka mikroplardan korunmalıdır.

Advertisement

Bulaşmayı önlemek için hastayı 2-3 hafta sağlamlardan ayırmak uygun olur. ‘


Leave A Reply