Tayyareci Fethi Bey Kimdir? Türk Havacısının Hayatı ve Başarıları

0
Advertisement

Tayyareci Fethi Bey kimdir ve ne yapmıştır? Tayyareci Fethi Bey hayatı, eğitimi, başarıları ve ölümü hakkında bilgi.

Tayyareci Fethi Bey

Tayyareci Fethi Bey

Tayyareci Fethi Bey

İlk Türk havacılarındandır. İstanbul’da doğdu. 1907’de Bahriye Mektebi’ni bitirdi. 1911’de tayyarecilik öğrenmek üzere İngiltere’ye gönderildi. Bir yıl sonra memlekete döndü, pilot olarak çalışmaya başladı çok başarılı uçuş denemeleri yaptı.

1913’te Dancourt adında bir Fransız pilotu, Paris’ten Kahire’ye giderken İstanbul’a gelmişti. Bu pilot yoluna devam ettiği sırada Toroslar’da uçağı parçalandığı için seyahatten vazgeçti.Bu olay, seyahati Türk pilotlarının tamamlaması fikrini akla getirdi. Fethi Bey, Sadık adında genç bir teğmenle birlikte uçacaktı. Seyahate Nuri Bey adında başka bir pilot da katılıyordu. İki uçak büyük bir törenle İstanbul’dan uğurlandılar. O zamanlar böyle uzun seferlere Avrupa’da bile az çıkılıyordu. Ne yazık ki seyahat başarıyla sonuçlanamadı. Fethi Bey’in uçağı Şam’dan kalktıktan bir müddet sonra Taberiye yakınlarında düştü. Fethi Bey’le yardımcısı Teğmen Sadık şehit oldular. Nuri Bey de bunun üzerine seyahati yarım bıraktı.

Bu iki genç memleket evladının kaybı halk arasında büyük üzüntü uyandırmıştı. Hatıralarını yaşatmak için bir anıt yapıldı. Farih Parkı’ndaki kırık sütun ilk uçak şeditlerinin ve bu yarı kalmış seyahatin anıtıdır. Mezarları Şam’da yer alan Selahaddin Eyyubi Türbesi içerisinde yer almaktadır. Fethi Bey’in ölümü o kadar byük üzüntü yarattıki Muğla’nın Meğri kasabasının ismi Tayyareci fethi bey’in anısına fethiye olarak değiştirilmiş ve Fethi Bey’in heykeli başta Fethiye ve istanbul olmak üzere bir çok noktaya yapılarak konulmuştur.

Kaynak 2

Tayyareci Fethi Bey; havacıdır (İstanbul 1891 – Taberiye 1913).

Bahhire Mektebi’ni 1907’de bitirdi. 1911’de Bristol uçak fabrikasında çalışmaya gönderildi, yurda dönünce yüzbaşı oldu. İstanbul’da çeşitli uçuş gösterileri yaptı. Fransız havacısı Danceurt’un İstanbul yoluyla Kahire’ye uçma tasarımı uçağının Toroslar’da çarpıp parçalanması sonucu yarım kalınca (1913) tasarının tamamlanması Fethi ve Nuri beylere önerildi. Fethi Bey ve yardımcısı Sadık Bey, Bleroit tipi “Muaveneti Milliye” Nuri Bey ve yardımcısı aynı tip “Prens Celalettin” adlarını taşıyan uçaklarla İstanbul, Eskişehir, Konya, Ulukışla, Adana, Halep, Humus, Beyrut, Kudüs yoluyla Kahire ve İskenderiye’ye ulaşmayı amaçlayan yolculuklarına büyük sevgi gösterisiyle başladılar (Şubat 1913). Olumsuz hava koşulları nedeniyle Nuri Bey ve yardımcısı geri döndü; Fethi ve Sadık beyler Şam’a kadar başarıyla uçtular. Uçakları Taberiye İlçesi’nin Şimriye Bucağı yakınlarında bilinmeyen bir nedenle düşerek parçalandı. İki havacının ölümü ülke çapında üzüntü yarattı; anılarına türküler yakıldı, şiirler yazıldı. İstanbul’da Fatih parkında hava şehitlerinin anısını yaşatan sütunlu bir anıt dikildi.

Advertisement

Leave A Reply