Tembel Hayvan, Adı İle Müstesna Hayvanın İlgi Çeken Özellikleri

1
Advertisement

Tembel Hayvan nasıl bir hayvandır, nerede yaşar, nasıl beslenir, gerçekten tembel midir? Tembel hayvanın özellikleri ve yaşam şekli.

Tembel hayvanlar Orta ve Güney Amerika’da yaşayan tropikal memelilerdir. Uzun pençelerini, diğer hayvanların ulaşamayacağı yapraklara dallara asmak için kullanırlar. Tembel hayvanlar uzun pençeleri – 3 ila 4 inç (8 ila 10 santimetre) – zeminde yürümeyi zorlaştırır, böylece zamanlarının çoğunu ev olarak adlandırdıkları uzun ağaçlarda geçirirler.

tembel hayvan

Biyoloji

İki parmaklı ve üç parmaklı tembel hayvanlar vardır. Üç parmaklı tembel hayvanlar, yaklaşık 23 ila 27 inç (58 ila 68 cm) ve 17,5 ila 18,75 lbs’de (yaklaşık 8 kilogram) orta boy bir köpeğin büyüklüğündedir. İki parmaklı tembel hayvanlar, aynı özellikleri paylaşmasına rağmen, üç parmaklı tembel hayvanlardan biraz daha büyüktür.

San Diego Hayvanat Bahçesi’ne göre binlerce yıl önce tembel hayvanlar çok daha büyüktü. Eski tembel hayvanlar bir fil kadar büyüyebilirdi. Kuzey Amerika’da bulundular ve yaklaşık 10,000 yıl önce soyları tükendi. Tembel hayvanların vahşi yaşamda ortalama 20 ila 30 yıllık bir ömrü vardır, ancak esaret altında biraz daha uzun yaşama eğilimindedir. 2017’de Avustralya’daki Adelaide Hayvanat Bahçesi’nde esir bir tembel hayvan 43 yaşında öldü.

Çoğu memeliyle karşılaştırıldığında, tembel hayvanlar çok yavaş hareket eder. Sadece 1.8 ila 2.4 metre (6 ila 8 fit) tırmanmaları yaklaşık bir dakika sürer.

Advertisement

Tembel hayvanlar yavaş tırmanıcılar olabilir, ancak hızlı yüzücülerdir. Kurbağalamayı kolaylıkla yapabilirler. Bu hayvanlar mevsimsel sellere eğilimli yağmur ormanlarında yaşadığından, yüzebilme yetenekleri hayatta kalmak için gereklidir. Kâr amacı gütmeyen bir okyanus haber kuruluşu olan Azula’ya göre yüzme, tembel hayvanlara bir eş ararken veya yeni bir bölgeyi keşfederken daha az zamanda daha fazla yol alma imkanı sunuyor.

tembel hayvan

Davranışları

Tembel hayvanlar, üreme mevsimi dışında birbirleriyle nadiren etkileşime giren yalnız canlılardır. Ancak titiz uyku programları göz önüne alındığında kendilerini yalnız hissetmek için çok az zamanları vardır. Almanya’da Starnberg’deki Planck Ornitoloji Enstitüsü’nün araştırmasına göre, tutsak tembeller genellikle günde 15 ila 20 saat uyurken, vahşi tembel hayvanlar nadiren 10 saatten fazla dinleniyor.

Yetişme ortamı

Ataları Kuzey Amerika’da yaşamış olsa da, modern tembel hayvanlar Orta ve Güney Amerika’da yaşıyor ve yağmur, bulut ve mangrov ormanlarında bulunan yüksek ağaçların tadını çıkarıyor. Çoğu tembel hayvan yaşamları boyunca birkaç ağaç işgal eder, ancak üç parmaklı türler de dahil olmak üzere, bazıları hayatlarını doğdukları ağaçta geçirebilir. Çoğunlukla, bir tembel hayvanın hayatı ağaç evlerinde uyku ve yemek etrafında döner. Bu memeliler ağaç tepelerinden sadece kaka yapmak için (haftada bir kez yaparlar) veya bir eş aramak için inerler.

tembel hayvan

Çiftleşme alışkanlıkları

Tembel hayvanlar ağaçlarda çiftleşir ve ağaçlarda doğum yaparlar. Dişi tiz ve monoton çiftleşme çığlıkları attığında bölgedeki erkeklerin hazır olduğunu bilmelerini sağlar. Birden fazla erkek bu çağrıyı cevaplarsa, talipler dallardan sarkarak ve birbirlerini kaydırarak onun için savaşacaklardır. Bu atışma nadir de olsa şaşırtıcı derecede şiddetli olabilir.

Advertisement

Üç parmaklı tembel hayvanlar yaz sonu ve erken sonbaharda üreme ve gelecek yılın başlarında doğum yapma eğilimindeyken, iki parmaklı tembel hayvanların yıl boyunca gerçekleşen bir üreme programı vardır. Gebelik beş ila altı ay arasında sürebilir. Tüm dişi tembel hayvanların aynı anda sadece bir bebeği olur.

Doğduktan sonra bebekler annelerini terk etmek için acele etmezler. Beş haftadan altı aya kadar bir süre kendilerini besleyebilene kadar annelerinin karnına yapışırlar. Annelerine yapışmayı bıraktıktan sonra bile, türlerine bağlı olarak küçük tembel hayvanlar annelerinin yanında kalır. San Diego Hayvanat Bahçesi’ne göre, çoğu tembel hayvan türü için dişiler erkek tembel hayvanlardan daha hızlı olgunlaşır. Dişi iki parmaklı tembel hayvanlar genellikle yaklaşık 3 yaşında cinsel olgunluğa erişirken, erkekler 4 ila 5 yaşlarında olgunlaşır. Bununla birlikte, üç parmaklı, tembel hayvanlar için bunun tersi doğrudur.

tembel hayvan

Beslenme

İki parmaklı tembeller omnivordur, yani bitki ve hayvan tüketebilirler. Diyetleri meyveler, yapraklar, böcekler ve küçük kertenkeleleri içerir. Öte yandan, üç parmaklı tembel hayvanlar neredeyse tamamen otçudur (bitki yiyenler). Diyetleri öncelikle yapraklı kecropya ağacı da dahil olmak üzere belirli ağaç türlerinden yapraklar ve tomurcuklardan oluşur. Tembel hayvanların diyetinin çoğunu oluşturan yaprakların sindirimi zordur. Ancak birçok otçul memeli gibi, bu hayvanların selülozu parçalayabilen simbiyotik bakterilerle dolu çok tabakalı mideler vardır.

Tembel hayvanlar yiyecekleri yediklerinden daha yavaş sindirir. Aslında, Florida’daki Jacksonville Hayvanat Bahçesi’ne göre, bir tembel hayvanın tek bir yemeği sindirmesi bir ay kadar sürebilir.

Yapraklı diyetleri çok besleyici değildir, bu yüzden ondan çok fazla enerji almazlar, bu da yavaş yaşam tarzlarının nedeni olabilir.

Koruma durumu

İnsanlar ormansızlaşma ve kaçak avlanma yoluyla tembel hayvanların hayatta kalmaya devam etmesi için bir tehdit oluşturmaktadır. Altı canlı tembel hayvan türünden dördü, Uluslararası Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından en az endişe kaynağı olarak değerlendirilmiştir. Bununla birlikte, Brezilya’nın hızla daralan Atlantik Ormanı’na özgü olan üç parmaklı tembel hayvanlar (Bradypus torquatus), yok olmaya karşı savunmasız olarak sınıflandırılır ve sadece Panama’nın Escudo Adası’nda bulunan cüce üç parmaklı tembel hayvanlar kritik tehlike altında olarak sınıflandırılır.


1 Yorum

Leave A Reply