Tilapia Macrocephala Balığı Özellikleri ve Bakımı Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Tilapia Macrocephala Balığı nasıl bir balıktır? Tilapia Macrocephala Balığı türleri, üretimi, yaşam koşulları, beslenmesi, bakımı ve özellikleri hakkında bilgi.

TİLAPİA MACROCEPHALA

Gana ve Nijeryanın tatlı sularında yaşayan boyu 15 santime ulaşan çok hareketli bir balıktır. Kafası siyaha yakın koyu renkte olup beyaz dudağıyla zıt bir uyum yaratır Gövdesi sarı-yeşil, yüzgeçleriyse menekşe rengidir.

Canlı yemleri severler, bitkilere zararı dokunmaz. Ancak bazen çürümüş bitkileri yedikleri görülür. Camdaki yosunları temizlemeyi de severler.

Tilapia’lar Afrika asıllı Cichlid’lerin en önemli ailelerinden birini oluştururlar. Pek çok üyesi bugün akvaryumlarımıza girmiş bulunmaktadır. Ancak karma akvaryumlar için uygun balık olduklarını söyleyemeyiz. Sağlıklı bir yaşam için geniş akvaryum gereklidir. Pek çok yem isterler, çok çabuk ve fazla gelişirler.

Yetişkinlerin ve yavruların beslenmesinde her tür besinden yararlanılabilinir. Canlı yem, kuru yem, haşlanmış pirinç lapası, yeşillik, alg, su piresi, su kurtları, kazınarak hazırlanan et usareleri, balık, karides unu ve yumurtası, sinek larvaları onların besinleri arasındadır.

Advertisement

Tilapia’ların üremeleri iki biçimde gerçekleşir. Bir kısım Tilapia’lar, Tilapia Mossambica’da olduğunca yumurtalarını ağızda kuluçkaya yatırır. Diğer kısmı ise Tilapia Tholloni de olduğunca yumurtaların gelişmesini zeminde hazırladıkları yuvada gerçekleştirirler.

Tilapia Tholloni

Dişi erkeğinden renklerinin daha açık olması ve özellikle çene altının sarkık ve fazla gelişmiş olmasıyla kolayca ayırt edilir. Tilapia Tholloni erkeği üreme işlemine ilk adım olarak ağzıyla bir çukur kazmaya başlar. Topladığı ağız dolusu taş ve kumu dışarıya taşır. Çukur hazır olduktan sonra dişi gelerek yumurtalarını buraya bırakır.

Erkek bırakılan yumurtaları döller ve onları kontrol eder. Tilapia Tholloni dişisi döllenmiş yumurtaların başında nöbet bekler ve yüzgeçleriyle onları havalandırarak bakterilerce bozulmalarını önler.

Bu arada erkek yumurtalardan çıkan yavrular için yeni ve temiz bir yuva hazırlar. Çift yavrularını beraberce buraya taşır. Yavru kabuğunu çatlatıp yumurtadan çıkar. Yavrular en ufak bir tehlike işaretinde anne ve babalarının çevresinde toplanırlar.

TİLAPİA MOSSAMBİCA

Batı Afrika’nın tatlı sularında yaşayan bu balık Gana ve Nijer kaynaklıdır. Doğada boyu 35 santime kadar ulaşırsa da akvaryumlarda 15 santimin üstüne pek çıktığı görülmez Temel rengi gümüşi gri olup, yeşil ve mavi renk alan değişken bir özelliği vardır. Üreme zamanı ise mavi-siyah bir renk alır. Canlı yemleri sever ancak arada sırada yeşillik yemeye de özenir.

Yumurtalarını ağızda kuluçkaya yatıranlardan olup yumurtalar ilk önce portakal renklidirler ve şeffaf görünümleri vardır. Bir defada 300 civarında yavru elde edilir. Aşırı bir gelişmeye uğrayan alt çene yalnız yumurtaların saklanmasında değil aynı zamanda yavruların korunmasında da büyük rol oynar. Onları yavrularıyla akvaryumda gezerken seyretmek doyumsuz bir zevktir. Ancak en ufak bir tehlike işaretinde annenin ağzına sığınırlar.

Advertisement

Cüce Cichlid’ler (Dwarf Cichüds)

Şurası kesin ki Afrika asıllı Cichlid’lerin akvaryumlarda en yaygın olarak Onları yavrularıyla akvaryumda gezerken seyretmek doyumsuz bir zevktir. Çekiciliklerinin yanı sıra en büyük ölçülerine ulaştıkları olgun çağlarında bile 10 santimi geçmemeleri büyük bir etkendir.


Leave A Reply