Turandot Operası Konusu (Giacomo Puccini), Özeti, Karakterleri

0
Advertisement

Turandot Operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Turandot Operasının konusu, özeti, hakkında bilgi.

TURANDOT

Üç perdelik opera.
Metin: Giuseppe Adami ve Renato Simoni.
Bestecisi: Giacomo Puccini
İlk oynanış: 1926 Milano.
Türkiye’de ilk oynanış: 1959 Ankara.
Başlıca kişiler: Liû (Soprano), Prens Calaf (Tenor), Timur (Bas), Ping (Bariton) Pang (Tenor), Pong (Tenor), Prenses Turandot (Soprano).
Konunun geçtiği çağ ve yer: Efsane çağlarında Pekin.

Konusu:

Güzel Prenses Turandot’la evlenmek isteyenler alandaki gonga üç defa vurulmakta, kendilerine Prenses tarafından üç soru sorulmakta, bilemezlerse başlan kesilmektedir. İşte gene bir İranlı Prensin başı kesilecektir. Halk toplanmış töreni seyretmektedir. Kalabalık arasında kalan bir ihtiyar ezilmek üzereyken yakışıklı bir genç tarafından kurtarılır, birbirlerini görünce heyecanla kucaklaşırlar. İhtiyar yurdundan sürülmüş olan Orta Asyalı bir kral olan Timur, delikanlı ise kimliğini dikkatle gizleyerek kendisini herkese «meçhul prens» adıyla tanıtan oğlu Calaf’tır. İhtiyar krala Liû adlı bir kız bakmaktadır, kız Calaf’ın hayranıdır.

Tören başlamış, Prenses Turandot gözükmüş, Calaf, Turandot’un güzelliğine hayran olmuştur Gonga vurmak üzere atılırken sarayın üç ileri gelen görevlisi Ping Pang, Pong onu vazgeçirmeye çalışırlarken, etten kemikten bir kız için delilik etmemesini öğütler. Liû da yalvarmakta, babasına acımasını söylemektedir. Fakat Calat gonga üç defa vurur. Sarayın bir odasında üç görevli, Ping, Pang ve Pong durmadan yakınmakta, Prensesin kanlı eylemlerinin nereye varacağını söyleşmektedirler. İşte boru sesleri duyulmuştur, Tören başlamak üzeredir. Gene bir genç ölecektir. Tören başlar, Turandot üç sorusunu sorar, Calaf üçünü de bilir.

Halk prensesin delikanlıyla evlenmesini istemekte, Turandot bu yabancıyla evlendirmemesi için babasına yalvarmaktadır. Calaf’ın zaten boş bir kalple evlenmesi olanaksızdır. Prensese bir koşul söyler; kendisini Pekin’de tanıyan yoktur, eğer Turandot onun gerçek adını gün doğana dek öğrenirse intihar edecek, prensesi kendisiyle evlenmekten kurtaracaktır. Kent halkı seferber olmuş, «Meçhul Prens»in adını araştırmaktadır. Bu arada, Ping, Pang, Pong gelerek delikanlıya istediği bir kızı, tepsi dolusu mücevherle alıp gitmesini söylerler. Hayır, delikanlı gitmeyecektir. O sırada Timur ve Liu yaklaşırlar. Ping, onların delikanlıyla konuştukları için kimliğini bildiklerini söyler.

Advertisement

Halk ve askerler toplanmış, Turandot gelmiştir. Liu, adı bilmektedir, ancak söylemeyecektir. Bu gücü aşkından almaktadır. Halk kızın üzerine yürüyünce bir askerin hançerini alarak intihar eder. Calaf, Turandot’un yüzündeki tülü çekerek: «Yüzünü aç ve dökülmesine sebep olduğun günahsız kanı gör!» diye bağırır. Turandot’un direnci kalmamıştır. Calafı ilk gördüğünde sevmiştir. Güneş doğarken Turandot babasının tahtına yürür, delikanlının adını öğrendiğini söyler, bu ad «Aşk» tır. îki sevgili halkın gösterileri arasında kucaklaşırken perde iner.

Turandot Operası Hakkında Bilgi

Puccini tamamlamayı başaramadığı bu son operasında bir «komedi-dram» bileşimi deneyine girişmiş, Verdi sonrası italyan lirik tiyatrosuna kuşkusuz en önemli örneği kazandırmıştır. «Turandot»un konusu 18. yüzyılda yaşamış Venedikli yazar Gozzi’nin bir oyunundan alınmıştır. Müzik yapısında başta Mussorgski’nin «Boris Godunof»u ve Debussy’nin «Pelleas et Melisande»ı olmak üzere önemli operaların, Richard Strauss ve İgor Stravinski’nin etkileri görünür. Yapıtın, ölümü nedeniyle Puccini tarafından bestelenememiş son sahnesini arkadaşı besteci Franco Alfano tamamlamıştır.

Tanınmış bölümler:

«Signore, ascolta!» (Liu), «İn questa Reg-gia» (Turandot), «Tu pure, o Prinsipessa» (Calaf), «Principessa, l’amore» (Liû).


Leave A Reply