Türkiye’nin Kaplıcaları ve Maden Suları

0
Advertisement

Türkiye’nin kaplıcaları ve maden suları nelerdir? Bölge bölge önemli kaplıcalarımız, maden suları ve özellikleri hakkında bilgi.

kaplıca

TÜRKİYE’NİN KAPLICALARI VE MADEN SULARI

Ülkemizde sıcak su kaynaklarına kaplıca, ılıca veya termal kaynak denir. Mineral yönden zengin olanlarına ise maden suyu denir. Bu suların sıcaklıkları ve bünyelerindeki mineraller suyun geldiği derinliğe ve yerin jeolojik yapısına göre değişiklik gösterir. Bu özelliği ile sağlık turizmi açısından önemi büyüktür. Ülkemizde 200 civarında kaplıca bulunmaktadır. Bu kaplıcalardan çeşitli hastalıkların tedavisi amacıyla pek çok turist ülkemizi ziyaret etmektedir. Ancak tanıtım altyapı ve tesis yetersizliğinden dolayı yeteri kadar yararlanılmamaktadır.
Başlıca kaplıca ve maden sularının dağılışı şöyledir.

Türkiye kaplıca Haritası

Batı Anadolu Kaplıcaları:

Ege bölgesi kırıkların fazla olmasından dolayı jeotermal kaynaklar bakımından oldukça zengindir. Bunlar; İzmir (Balçova, Çeşme, Bergama), Aydın (Alangüllü, Buharkent), Denizli (Sarayköy, Pamukkale, Karahayıt) Afyon (Sandıklı), Kütahya (Simav, Eynal, Gediz, Emet) Manisa (Salihli, Alaşehir, Sart) Muğla kaplıcalarıdır.

Güney Marmara Kaplıcaları:

Balıkesir, Bursa, (İnegöl), Yalova, Sakarya çevresinde yoğunlaşmıştır.

Advertisement
Güney Anadolu Kaplıcaları:

Hatay, Mersin, Adana, K.Maraş, Diyarbakır ve Mardin’de bulunur.

İç Anadolu Kaplıcaları:

Ankara, Kızılcahamam, Haymana, Çiftehamam (Aksaray), Çiftehan (Kayseri), Sorgun (Yozgat), Balıklı Çermik (Sivas) İç Anadolu’nun önemli kaplıcalarıdır.

Doğu Anadolu Kaplıcalar:

Erzurum, Bingöl, Erzincan, çevresinde yaygındır.

Karadeniz Bölgesi Kaplıcaları:

Düzce, Tokat, Havza, Ladik ve Amasya kaplıcaları.

Ülkemizde başta Erzincan, Kızılcahamam, Beypazarı Afyon, Manisa, Muğla, İzmir, Bursa, Çankırı, Kayseri gibi kentlerde bulunan maden sulan şişelenerek iç piyasaya tüketim amaçlı sunulur. Bu suların bir kısmı yurt dışına da ihraç edilmektedir.

Türkiye’deki Kaplıcaların Özellikleri

Türkiye’nin oluşumu yakın zamanda gerçekleştiği için, yer kabuğunda kırık ve çatlaklar çok yaygındır. Sıcak su kaynakları ve maden sularının bu kırık ve çatlak hatlarının çok olduğu dağlık alanlar ile volkanik bölgelerin çevresinde bulunması bir rastlantı değildir.

Advertisement

Türkiye’deki sıcak sulardan bir kısmı, mağmadan ayrışan su buharının kırık ve çatlakları takip ederek yeryüzüne ulaşması ve havayla ilk kez temas etmesiyle oluşan genç sulardır. Bunlardan bir kısmı da yer altı sularının derinlere sızarak burada ısınması ve tekrar yer yüzüne çıkmasıyla oluşur. Sıcaklıkları 20° C ile 97°C arasında değişen bu sular, yerin derinliklerinden geldikleri için yıl boyunca sıcaklık değişikliklerine pek uğramazlar.

Türkiye’deki kaplıcaların kimyasal bileşimleri de çok çeşitlidir. Çeşitli derecelerde radyo aktiviteleri bulunan bu sularda, iyonlar halinde madensel tuzlar bulunur. Bu nedenle sağlık turizmi açısından büyük değer taşırlar.


Leave A Reply