Umberto Eco’nun Gülün Adı Kitabı Konusu Kısa Özeti ve Yorumlar

0
Advertisement

Umberto Eco’nun meşhur kitabı Gülün Adı’nın konusu, kısaca özeti. Gülün adı hakkında yorumlar ve kitap hakkında bilgi.

Gülün Adı

Gülün Adı

Yaşlı rahip ADSON, gençliğini anlatıyor -bu metin pek çok dile çevriliyor ve 14. yüzyıldan 21. yüzyıla ulaşıyor. Gelelim ana olay akışına: Fransisken rahip BASKERVILLE’Lİ WILLIAM, genç müridi ADSON ile birlikte İtalya’daki Benedict Manastırı’na doğru yola koyuluyor. Orada teolojik meselelerin tartışılması öngörülüyor; tartışmaya katılacak olanlardan biri de Papa.

Ama öncesinde WILLIAM’m bir rahip cinayetini çabucak aydınlatması isteniyor. Fakat bir süre sonra bu cinayet, bir cinayetler dizisine dönüşüyor; beş rahip gizemli bir biçimde ölüyor. WILLIAM her şeyi didik didik inceledikten sonra Aristoteles’in bir yazısına bekçilik yapan kör kütüphaneci JORGE VON BURGOS’a ulaşıyor. Yazıda gülme konu ediliyor ve JORGE, gülmenin korkuyu ve bununla birlikte inancı öldürdüğünü düşünüyor. Bu yüzden rahiplerin bunu okumalarını kesinlikle istemiyor, emin olmak için de kitabın sayfalarına zehir sürüyor. Bu sayfalara dokunan ölüyor.

JORGE, ipliğinin pazara çıktığını fark edince bütün kütüphaneyi ateşe veriyor ve yangında ölüyor. WILLIAM ve genç müridi kurtulmayı başarıyor.

Ana olaylar böyle. Bir yandan da kiliseye, insana ve felsefeye ilişkin temel soruları ele alıyor, ayrıca ortaçağ tarihini de anlatıyor.

Advertisement

Kitap Hakkında

Tarihsel bir polisiye bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacaktır. Heyecanlı katil avı, aralara yerleştirilen konu dışı açıklamalarla sürekli kesintiye uğruyor; entelektüel olarak zirvede olmak ve bu geniş kapsamlı açıklamalarda anlatılanlara büyük ilgi duymak gerekir.

Başkarakterlerin isimleri SHERLOCK HOLMES’a saygı duruşu olarak seçilmiş: BASKERVILLE’Lİ WILLIAM, HOLMES’un BASKERVILLE KÖPEĞİ vakasını anımsatıyor, genç müridi ADSON’un da WATSON olmak için bir harfi eksik; D ya da T fark etmez!

2012’de İtalya’da gözden geçirilmiş bir baskısı yayınlandı. Eco ortaçağda kabak, dolmalık biber ve keman olmadığını bu arada araştırıp öğrenmişti.

Yazar Hakkında

Umberto Eco kesinlikle yalnızca bir yazar değil, aynı zamanda (ve hatta öncelikle) bir göstergebilimci, yani dilsel göstergeler öğretisi üzerine dersler veriyor. Kitaplarının bunlarla dolup taşmasına şaşırmamak gerek. Eco, dünyanın önemli entelektüelleri listesinde en yukarılarda yer alıyor, yazmak onun için daha çok bir hobi gibi -fakat getirişi çok. Romanlarının neredeyse tümü milyonlarca sattı ve dünya çapında başarılar getirdi.

Alıntı

Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus.

(Bir zamanların gülü artık yalnızca isim olarak yaşıyor, bize yalnızca çıplak isimler kalıyor.)

Advertisement

ADSON kitabın sonunda böyle diyor ve bu söz, Benedicten rahip Bernhard von Cluny’den alıntı. Kulağa harika geliyor, ama kitabın başlığıyla ilgisi yok. Eco’nun bu başlığı seçmesinin nedeni hoşuna gitmesi ve ayrıca çok sayıda çağrışıma olanak sağlamasıydı.


Leave A Reply