Vektörlerde Çıkarma İşleminin Özellikleri

0
Advertisement

Vektörlerde çıkarma işlemi nasıl yapılır? Vektörel çıkarma işleminin kullanıldığı durumlar ve hesaplanması.

vektor-cikarmaVektörlerde Çıkarma; Vektörel toplamanın uygulandığı olayla* gibi iki vektörün birbirinden çıkarılması ile açıklanabilen olaylar da vardır, örneğin biz bir trende giderken, yanımızdan geçmekte olan otomobili olduğundan da ha hızlı, ya da daha yavaş gidiyormuş gibi algılarız. İşte bu ve bunun gibi olaylarda vektörlerin çıkarılması işlemi ile hesap yapılır.

Şekildeki A dan B yi çıkarmak istersek; C = A – B olacak şekilde bir C vektörü bulabilirsek fark vektörü bulmuş oluruz.

C = A + (-B) biçiminde yazarsak, çıkarma işlemi toplama işlemine dönüşür.O halde A dan B yi çıkarmak demek, A ile -B yi toplamak demektir. -B vektörü, B nin ters yönlüsü olduğundan A ile -B nin bileşkesi, C vektörünü verir. Bunun için de şu kurallar getirilebilir :

1. A ile -B üzerine bir paralelkenar kurup bu paralel kenarın köşegeni olan bir vektör çizilirse C vektörü bulunmuş olur.

2. A ile B nin başlangıçları aynı noktaya getirildikten sonra B nin ucundan A nin ucuna giden vektör çizilirse yine C vektörü bulunmuş olur.

Advertisement

Vektörel çıkarma işleminde hangi vektörün hangisinden çıkarılacağım fiziksel olayların kuralları belirler. Bu nedenle büyük vektörden küçük vektör çıkarılacak diye bir koşul yoktur.


Leave A Reply