Veteriner Ne İş Yapar? Veteriner Nerede Çalışır? Eğitimi ve Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Veterinerlik mesleği nedir? Veteriner ne iş yapar, çalışma ortamı nedir, Veterinerlik mesleğinin özellikleri hakkında bilgi.

Veteriner

Veteriner Ne İş Yapar? Nerede Çalışır? Hakkında Bilgi

Veteriner

Veterinerin görevi, hasta veya yaralı hayvanları tedavi etmek, bulaşıcı hastalıklardan korumak ve bölgedeki hayvan yetiştiricilerine hayvan sağlığı hakkında öğütler vermektir.

Veteriner, ya da öbür adıyla baytar, hayvan doktorudur. Şehirde çalışan veterinerler: kedi, köpek, kanarya gibi ev hayvanlarının ve fil, aslan, kaplumbağa, tavşan gibi hayvanat bahçesi hayvanlarının tedavisiyle uğraşır. Köylerdeki veterinerler ise daha çok sığır, at, domuz ve kümes hayvanlarının sağlığıyla ilgilenir. Veteriner, her birine göre değişen özel metotlarla hayvanları muayene, tedavi, hatta ameliyat eder. Salgın hastalıklarla savaşmak için, hayvan yetiştiricilerine sağlık bilgileri verir, önleyici aşılar yapar ve bir hastalık salgını başlar başlamaz, resmî makamlarla anlaşarak hasta hayvanların göz altına ya da karantinaya alınmasını sağlar.

veteriner

Advertisement

Ne İş Yapar?

  • Veteriner hekimler genellikle aşağıdakileri yapar:
  • Sağlık problemlerini teşhis etmek için hayvanları inceler
  • Tıbbi durumlar için hayvanları teşhis ve tedavi eder
  • Yaraları tedavi eder
  • Hayvanlar üzerinde ameliyat gerçekleştirir
  • Hastalıklara karşı test ve aşı yapar
  • Röntgen makineleri gibi tıbbi ekipmanları kullanır
  • Hayvan sahiplerine genel bakım, tıbbi koşullar ve tedaviler hakkında bilgi verir.
  • İlaç reçete eder
  • Gerekirse hayvanları ötenazi yapar
  • Kesimhanelerde uygun kesim koşullarının ve hijyen şartlarının sağlanması için göre alır, teftiş eder.

Özel klinik uygulamalardaki veteriner hekimler, evcil hayvanların ve diğer hayvanların yaralanmalarını ve hastalıklarını cerrahi aletler, röntgen ve ultrason makineleri gibi çeşitli tıbbi ekipmanlarla tedavi eder. Bir hekimin insanları tedavi etmek için sunduğu hizmetlere benzer tedaviyi hayvanlara sağlarlar.

Eğitimi:

Veterinerlik eğitim süresi 5 yıldır. Son üniversite sınavı YÖK Atlas verilerine göre;

Veterinerlik Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Nerelerde Çalışır?

Her ne kadar veteriner hekimler özel kliniklerde ve hastanelerde çalışsalar da bazı durumlarda çiftliklere gitmekte, laboratuarlarda veya devlet için çalışmaktadır.

Atları veya yiyecek hayvanlarını tedavi eden veteriner hekimler, ofisleri ile çiftlikleri ve çiftlikleri arasında seyahat etmelidir. Her türlü havada dış mekanlarda çalışırlar ve genellikle sağlıksız koşullar altında ameliyat yapmak zorunda kalabilirler.

Gıda güvenliği ve teftişinde çalışan veteriner hekimler çiftlikler, mezbahalar ve gıda işleme tesislerine seyahat etmelidir.

Araştırma yapan veteriner hekimler öncelikle ofislerde ve laboratuvarlarda çalışmakta ve zamanlarının çoğunu hayvanlar yerine insanlarla uğraşarak geçirmektedirler.

Advertisement

Veteriner hekimlerin çalışmaları bazen hasta hayvanlarla ve hayvanların endişeli sahipleriyle ilgilendikleri için duygusal olarak stresli olabilir. Ayrıca, hayvanlar hastalandıklarında ses çıkardıklarından işyeri gürültülü olabilir. Çiftliklerde, mezbahalarda veya vahşi yaşamda çalışmak da fiziksel olarak zor olabilir.

Veterinerlerde Bulunması Gereken Özellikler;

Veteriner hekimler aşağıdaki spesifik özelliklere sahip olmalıdır:

Merhamet. Veteriner hekimler hayvanlarla ve sahipleriyle çalışırken şefkatli olmalıdır. Hayvanlara nezaket ve saygıyla davranmalı ve hasta evcil hayvan sahipleriyle ilgilenirken hassas olmalılar.

Karar verme becerileri. Veteriner hekimler, hayvanların yaralanma ve hastalıklarının tedavisi için doğru yönteme karar vermelidir. Örneğin, hasta bir hayvanı ötenazi yapmaya karar vermek zor olabilir.

Kişilerarası becerileri. Hayvan sahiplerine önerilerini tartışabilecekleri ve tedavi seçeneklerini açıklayabilecekleri ve çalışanlarına talimat verebilecekleri veteriner hekimler için güçlü iletişim becerileri gereklidir.

Yönetim Becerileri. Yönetim becerileri, özel klinikler veya laboratuvarlar çalıştırmaktan veya teknisyen veya denetçi ekiplerini yönlendirmekten sorumlu olan veteriner hekimler için önemlidir. Bu ortamlarda, yön sağlamaktan, işleri devretmekten ve günlük işlemleri denetlemekten sorumludurlar.

El becerisi. El becerisi, veteriner hekimler için önemlidir, çünkü el hareketlerini kontrol etmeleri ve yaralanmaları tedavi ederken ve ameliyat yaparken gereklidir.

Problem çözme yetenekleri. Veteriner hekimler, problem çözme yeteneklerine ihtiyaç duyarlar, çünkü hasta hayvanların hastalıklarını teşhis etmeleri gerekir. İlaç tedavilerinin etkilerini belirlemek için hayvanları test edenlerin de mükemmel teşhis becerilerine ihtiyaçları vardır.


Leave A Reply