Vücudumuzdaki Sinir Çeşitleri ve Görevleri Nelerdir? Yerleri ve Önemi

0
Advertisement

Vücudumuzda bulunan sinir çeşitleri nelerdir? Sinir çeşitlerinin (motor, duyusal, otonom, kraniyal) özellikleri ve görevleri nelerdir, vücudumuz için önemleri.

Sinir sistemi, doğanın vücudun bir bölümünden diğerine talimat gönderme yöntemidir. Merkezi sinir sisteminde (genellikle beyin ancak bazen omurilik) başlayan sinyaller, uzuvlar veya iç organlar gibi bölgelere doğru hareket eder ve hedefi bir şeyler yapmaya yönlendirir. Sinir uyarılarına yanıt olarak, bir pazı kası kasılabilir, bacaklarınızdaki kıllar büyüyebilir veya bağırsaklarınızdaki aktivite artabilir.

Sinir Sistemi

Sinirler, beyinden veya diğer sinirlerden aldıkları elektrokimyasal impulsları “aşağı akım” sinirlerine veya bu sinirlerin sona erdiği hücrelere, organlara veya dokulara ileterek işlev görür. Sinir tipleri, vücuttaki sinir adlarının tipik olarak yansıttığı anatomik konumlarına dayanarak oluşturulabilir (örn., “Bacak sinirleri”). Bununla birlikte, sinir tiplerini işlevlerine göre tanımlamak gelenekseldir: motor, duyusal, otonom veya kraniyal.

Motor Sinirler

Motor sinirler veya motor nöronlar (motor nöronlar olarak da adlandırılır) beyinden impuls gönderir ve omurilik tüm vücuttaki kaslara gönderir. Bu, insanların yürüme ve konuşmadan gözlerini kırpmaya kadar her şeyi yapmasına izin verir. Motor sinir hasarı, görülen kas veya kaslarda zayıflığa ve bu kasların atrofisine (büzülmesine) neden olabilir. Tüm bacağa hizmet etmek için alt sırttan kalçalara uzanan siyatik sinir aslında birçok farklı sinirin bir demetidir, bazıları uyluk, topuk ve ayaklara hizmet eden motor nöronlardır.

Duyusal sinirler

Duyu sinirleri (duyu nöronları) motor nöronlardan ters yönde impuls gönderir. Derideki, kaslardaki ve iç organlardaki sensörlerden ağrı, basınç, sıcaklık vb. Hakkında bilgi toplarlar ve omuriliğe ve beyne geri gönderirler. Duyusal sinirler hareket hakkında bilgi aktarabilir (gözlerin kendilerinin yaptıkları dışında). Duyusal sinir hasarı karıncalanma, uyuşma, ağrı ve aşırı duyarlılığa neden olabilir.

Advertisement

Otonom Sinirler

Otonom sinir sistemi kalp kasının aktivitesini, midede olduğu gibi düz kasları ve diğer organların ve bezlerin astarını düzenler. Bu sinirler, bilinçli kontrol altında olmayan fonksiyonları kontrol eder (“otonom” yerine “otomatik” düşünün). Otonom sinir sistemi iki fonksiyonel bölüm içerir: Parasempatik ve sempatik sinir sistemi. Sempatik sinir sistemi, kalp atış hızını ve diğer “kaç yada dövüş” tepkilerini hızlandırır; ve parasempatik sinir sistemi, sindirimi, atılımı ve diğer metabolik aktiviteleri düzenler.

Kranial Sinirler

On iki çift kranial sinir beynin altından kaynaklanır. Önden arkaya doğru bunlar, koku alma, optik, okülomotor, troklear, trigeminal, abdusens, yüz, vestibülokoklear, glosofaringeal, vagus, spinal ve hipoglossal sinirlerdir. Bunlar görme, koku, göz ve yüz hareketleri, tükürük ve dil hareketleri için gereklidir.


Leave A Reply