Yaş İlerledikçe Vücutta Neler Değişir?

0
Advertisement

Yaş ilerledikçe vücutta meydana gelen değişiklikler nelerdir? Yaşlanmayı ve değişiklikleri azaltmak için neler yapılabilir?

Yaş İlerledikçe Vücutta Neler Değişir?

Vücut şekliniz yaşlandıkça doğal olarak değişir. Bu değişikliklerden bazılarını önleyemezsiniz, ancak yaşam tarzı seçimleriniz süreci yavaşlatabilir veya hızlandırabilir.

İnsan vücudu yağ, yağsız doku (kaslar ve organlar), kemikler ve sudan oluşur. 30 yaşından sonra, insanlar yağsız doku kaybetme eğilimindedir. Kaslarınız, karaciğeriniz, böbrekleriniz ve diğer organlarınız bazı hücrelerini kaybedebilir. Bu kas kaybı sürecine atrofi denir. Kemikler bazı minerallerini kaybedebilir ve daha az yoğun hale gelebilir (erken aşamada osteopeni ve sonraki aşamalarda osteoporoz denilen bir durum). Doku kaybı vücudunuzdaki su miktarını azaltır.

Vücut yağının miktarı, 30 yaşından sonra düzenli olarak artar. Yaşlı insanlar, genç olduklarına kıyasla neredeyse üçte katı oranında daha fazla yağa sahiptir. Yağ dokusu, iç organların etrafında da dahil olmak üzere vücudun merkezine doğru yükselir. Bununla birlikte, cilt altındaki yağ tabakası küçülür.

Boy Kaybı

Yaşlandıkça boyun kısalma eğilimi tüm ırklar ve her iki cinsiyet arasında da görülür. Boy kaybı, kemik, kas ve eklemlerdeki yaşlanma değişiklikleriyle ilişkilidir. İnsanlar genellikle 40 yaşından sonra her 10 yılda bir neredeyse 1 santimetre kaybederler. Boy kaybı 70 yaşından sonra daha da hızlıdır. Boyunuzdan toplam olarak 2,5 ila 7,5 santimetre kaybedebilirsiniz. Sağlıklı bir diyet uygulayarak, fiziksel olarak aktif kalarak ve kemik kaybını önleyerek ve tedavi ederek boy kaybını önlemeye yardımcı olabilirsiniz.

Advertisement

Daha az bacak kasları ve daha sert eklemler, hareket etmeyi zorlaştırır. Aşırı vücut yağı ve vücut şeklindeki değişiklikler dengenizi etkileyebilir. Bu vücut değişiklikleri düşme olasılığını artırabilir.

Toplam vücut ağırlığındaki değişiklikler kadın ve erkek için değişir. Erkekler genellikle 55 yaşına kadar kilo alırlar ve daha sonra kilo vermeye başlarlar. Bu, erkek cinsiyet hormonu testosterondaki bir düşüşe bağlı olabilir. Kadınlar genellikle 65 yaşına kadar kilo alırlar ve sonra kilo vermeye başlarlar. Yaşlandıkça kilo kaybı kısmen yağın, yağsız kas dokusunun yerine geçmesi ve yağın kastan daha hafif olması nedeniyle meydana gelir. Diyet ve egzersiz alışkanlıkları, bir kişinin yaşam boyu kilo değiştirmesinde büyük rol oynayabilir.

Yaşam tarzı seçimleriniz yaşlanma sürecinin ne kadar hızlı gerçekleştiğini etkiler. Yaşa bağlı vücut değişikliklerini azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler:

***Düzenli egzersiz yapın.
***Meyve ve sebzeler, kepekli tahıllar ve doğru miktarda sağlıklı yağ içeren sağlıklı bir diyet yapın.
***Alkol kullanımınızı sınırlandırın.
***Tütün ürünlerinden ve yasadışı uyuşturuculardan kaçının.


Leave A Reply