Yenibahar Baharatının Faydaları Nelerdir? Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Yenibahar baharatının insan sağlığına faydaları nelerdir? Yenibahar neye iyi gelir? Yenibahar baharatı tarihi ve özellikleri hakkında bilgiler.

Yenibahar (Pimenta dioica)

Kaynak: pixabay.com

Yenibahar (Pimenta dioica), Myrtaceae familyasından ortalama 22 – 43 fit yükseklikte yetişen tropikal yaprak dökmeyen bir ağaç olan Pimenta dioica’nın kurutulmuş meyvesinden gelir. Yenibahar, Yenibahar olarak da bilinir.

Tarih

Çalı gibi, yavaş büyüyen pimenta kösele ve eliptik şekilli parlak yapraklara sahiptir; aromatik ağaç ilkbahar ve yaz aylarında küçük, beyaz çiçekler açar; ardından sonbaharda bezelye büyüklüğünde kahverengimsi yeşil, baharatlı meyveler kümeleri gelir. Olgunlaşmamış meyveler kurutulur ve yenibahar üretmek için öğütülür. Yenibahar, tarçın ve küçük hindistan cevizi karışımından oluşan kokusu nedeniyle adını almıştır. Pimenta adını, kurutulmuş meyvelerin karabiber gibi göründüğünü düşünen ve onlara “pimenta” veya biber adını veren İspanyol ve Portekizli kaşifler tarafından verildi.

Yaprakları, meyveleri ve yağı sadece sağlık ve tıbbi amaçlar için değil, aynı zamanda baharat, tat ve koku için de kullanılır. Ağacın ahşabı 1800’lerde aromatik bastonlar ve şemsiyeler yapmak için de kullanılmış, bu da aşırı hasat ve ardından neslinin tükenmesini önlemek için sıkı kontrollere yol açmıştır. Yenibahar ağacının anavatanı Batı Hint Adaları, Karayip Adaları, Orta ve Güney Amerika ve Meksika’dır. Jamaika, Meksika, Trinidad, Küba ve Honduras’ta ticari olarak yetiştirilmektedir.

Yenibahar Faydaları

Yenibahar, şişkinliği önlemek veya hafifletmek için yaygın olarak gaz giderici olarak kullanılır. Hem aromatik bir uyarıcı olarak hem de gastrointestinal sistem ve sindirim sistemi için tonik olarak kusma, mide ağrısı, ishal ve hazımsızlığı tedavi etmek için kullanılır; hazımsızlık ve kolik gibi sindirim bozuklukları ile birlikte ve iştahı iyileştirdiği bilinmektedir. Yenibahar’daki esansiyel yağ, sinir sistemi için bir toniktir ve sinir yorgunluğunu, histerik nöbetleri, nevraljiyi ve kasılmaları tedavi etmek için kullanılmıştır. Yenibahar haricen kullanıldığında göğüs enfeksiyonlarını, kireçlenmeleri ve romatizmaları, morlukları, kas ağrılarını ve ağrılarını hafifletmek için yenibaharın ısıtıcı etkileri kullanılmaktadır. Yenibahar, ateş, soğuk algınlığı, grip, diyabet, adet krampları ve ağır adet kanaması için doğal bir bitkisel ilaç olarak kullanılmıştır. Yenibahar özleri antioksidan, antiseptik ve anestezik özelliklere sahiptir,

Yenibahar doğal bir beta-karoten, A , B-1, B-2 ve C vitaminleri , niasin, tiamin ve riboflavin kaynağıdır; demir , potasyum , magnezyum , selenyum ve manganez mineralleri ile birlikte . Aktif elementleri metil öjenol ve karyofilen, reçine, tanen, şeker, kersetin, glikozitler ve seskiterpenlerdir; homovanillik ve homomandelik asitler, malik ve gallik asitler, lignin ve bonastre metabolitlerini içerir. Diğer bir aktif bileşen, diş hekimleri tarafından dişler için antiseptik ve lokal anestezik olarak kullanılan fenol öjenoldür.

Advertisement

Hazımsızlığı yatıştırmak için

Bir bardak kaynar suya 1 – 2 çay kaşığı yenibahar tozu demleyin. 15 dakika demlendikten sonra kahve filtresinden süzün. Günde 3 fincana kadar içilebilir.

Eklem ağrısı

Kas ağrılarını ve ağrılarını, eklem ağrılarını ve kireçlenmeleri gidermek ve morlukları tedavi etmek için: Yenibahar tozunu bir macun yapmak için yeterli suyla karıştırılmış kullanarak bir lapa yapın. Macunu temiz bir beze yayın ve ardından etkilenen bölgeyi kapatın.


Leave A Reply