Yetişkinlerde Ağızdan Ağıza Suni Solunum Nasıl Yapılır?

0
Advertisement

Yetişkinlerde ağızdan ağıza suni solunum yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir, nasıl yapılır, resimli anlatım.

1 — Hasta ya da yaralıyı hemen sırtüzeri yere yatırınız.

2 — Yakasını, kemerini ve elbisesinin önünü açınız.

3 — Kişinin omuzu yanma diz çökünüz.

4 — Bir elinizi, kişinin alnına koyup başı arkaya doğru eğiniz ve diğer elinizle de boyunu yukarı öne doğru kaldırınız. Böylelikle üst solunum yolunu açmış olursunuz.

Suni Solunum

Advertisement

5 — Hasta veya yaralı kendiliğinden yeterli derecede solunuma başlarsa baş ve boyunu bu durumda tutarak soluk yolunu devamlı açık tutunuz. Aksi durumda dil ve alt çene arkaya doğru kayarak solunum yolunu kapatır.

6 — Daha sonra ceketinizi katlayıp kişinin omuzları altına koyup ensedeki elinizi çekiniz. Eğer ceketiniz yoksa başı tutan elinizle başı arkaya bükülmüş durumda tutunuz. Diğer elinizle ağzını açınız.

7 — Alnını arkaya doğru büken elin baş ve işaret parmakları ile burun kanatlarını kapatınız.

Suni Solunum

8 — Enseden çektiğiniz elinizin başparmağını çene çukuruna koyup altçeneyi öne ve aşağı doğru çekiniz. Çünkü şuuru kaybolmuş kişide altçene gevşer, altçene ve dil arkaya doğru kayarak solunum yolunu tıkar.

Suni Solunum

Alını arkaya eğiniz. Alt çeneyi öne ve yukarı kaldırınız.

9 — Eğer boyun kırığından şüpheleniyorsanız baş ve boyunu bükmeyiniz. Yalnız altçeneyi öne doğru çekiniz.

Suni Solunum

Alt çeneyi öne ve yukarı doğru çekiniz.

10 – Takma dişi varsa çıkarınız.

Advertisement

11 — Ağız içindeki gıda, kum, bez gibi yabancı cisimleri mendili parmağınıza dolayıp temizleyiniz. Bunu yaparken daha derine soluk borusuna kaçmamasına dikkat ediniz.

Suni Solunum

Ağız içindeki yabancı cisimleri parmağınızla temizleyiniz.

12 — Derin soluk alıp ağzınızı geniş olarak açınız.

13 — Ağzınızı kişinin ağzını iyice kapatacak şekilde yerleştiriniz.

Suni Solunum

Ağzınızı, kurtaracağınız kişinin ağızını iyice kapatacak şekilde yerleştiriniz.

14 — Önce dört kez arka arkaya ağızdan ağza yapay solunum yaparak akciğerlerin genişlemesini sağlayınız. Aynı zamanda göğüs kafesinin yükselip yükselmediğini kontrol ediniz.
Suni Solunum

15 — Büyükler için dakikada 12 kez, düzenli ve kuvvetli olarak üfleyiniz. Normalde 500 santimetreküp havanın akciğerlere gitmesi gerekmektedir. Sonra ağzınızı kaldırıp kişinin soluk vermesini sağlayınız.

16 — Siz yapay solunum yaptığınız zaman başınızı kişinin göğsüne doğru çevirerek göğüs kafesinin şişip şişmediğine bakınız.

17 — Eğer solunum yolu açık değilse ya da bir zorlukla karşılaşılıyorsa veya solunum yolunu bir yabancı cismin tıkamış olabileceğini düşünüyorsanız erişkin kişiyi yan yatırıp omuzları arasına vurunuz ya da diğer solunum yolundan yabancı cisimlerin çıkarılması ile ilgili yöntemleri uygulayınız. Bebek ve çocuklarda ise onlarla ilgili yöntemleri uygulayarak yabancı cismin solunum yolundan dışarı çıkmasını sağlayınız.

18 — Başkası tarafından doktora telefon ettiriniz.

19 — Bu işlemlere kesinlikle hiç ara vermeden ambulans içinde ve hastaneye gidinceye kadar devam ediniz.


Leave A Reply