Yılan Balığı Nasıl Bir Balıktır? Özellikleri Türleri Beslenme ve Üremesi

0
Advertisement

Yılan balığı nasıl bir balıktır? Yılan balığının özellikleri nelerdir, nerede yaşar? Yılan balığı hakkında ilginç bilgiler ve gerçekler.

elektrikli yılan balığı

Kaynak: commons.wikimedia.org

Yılan Balığı

Yılan balıkları yılanlara benzer ama aslında balıklardır. 800’den fazla yılan balığı türü vardır. Tatlı su yılan balıklarının üremek için 4.000 mil kadar yol kat ettiği bilinmektedir. İsmine rağmen, elektrikli yılan balığı bir yılan balığı değil bir bıçak balığıdır. Yılan balığı bazı kültürlerde yenilir, ancak kanı toksiktir, bu nedenle iyice pişirilmesi gerekir.

Yılan Balığının Fiziksel Özellikleri

Yılan Balığı; İnce, uzun yapılı bir balıktır. Başı vücuduna göre küçük ve sivri, ağzı pek geniş, üst çenesi uzundur. Her iki çenesinde ufak, sivri dişleri vardır. Gözleri küçük, ağzına yakındır. Tatlı sularımızda bulunan yılan balıkları iki çeşittir. Birinin genel rengi siyah, yanları esmer, karnının altı açıkçadır. Öbürünün rengi zeytuni, yanları nispeten açık ve karnının altı sincabidir. Berrak sularda bulunanların sırtı koyu yeşil ve karnı azıcık gümüşlü olduğu halele çamurlu sularda yaşayanların sırtı siyahımsı ve karnı sarımtıraktır.

elektrikli yılan balığı

Kaynak: commons.wikimedia.org

Yılan balığının vücudu gayet kaypak ve yapışkandır. Elle tutulunca kayıp kurtulur. Yılan balıkları suyu tatlı ve tuzlu göllerle, nehirlerde, ırmaklarda ve derelerde bulunurlar, bazen göllerden akan suların akıntısına kapılıp denize kadar inerler. Yılan balıkları yalnız geceleri gezip, gündüzleri hiç hareket etmeden geçirirler.

Yılan balıkları çok kuvvetlidir. Kendi büyüklüğündeki balıklara saldırmaktan çekinmez. Türkiye göl ve nehirlerinde çok bulunur. En büyükleri Ulubat Gölü’nden çıkar; bunların boyu 1,5 m., ağırlıkları da 4 kg. kadardır.

Yılan Balığını Hakkında İlginç Bilgiler

  1. Yılan balıkları hem tuzlu suda hem de tatlı suda yaşar.
  2. Yılan balıklarının çok keskin dişleri vardır.
  3. Yılan balıklarının çoğu mağaralarda ve kaya aralıklarında saklanır ve yaşar. Ayrıca kuma da yuva yaparlar. Bu davranışlar avlarını şaşırtmalarına ve saldırılarına vesile olur.
  4. Bazı yılan balığı türleri üremek için 4.000 mil yol kat eder. Bu yolculuk yedi aydan fazla sürebilir. Yolculuktayken yılan balığı beslenmez.
  5. Yılan balığı üremeden sonra ölür. Yavru yılan balığının yetişkin olması üç yıl sürer.
  6. Yılan balıkları hayata düz, şeffaf bir larva olarak başlar. Yılan balığı larvaları, denizin yüzeyinde çözünmüş besinlerle beslenirler. Yılan balığı larvaları cam yılan balıklarına dönüşür ve nihayet yetişkin hale gelmeden önce balıklara dönüşür.
  7. Elektrikli yılan balığı, çoğunlukla Amazon Nehri havzasında bulunan bir Güney Amerika tatlı su balığıdır. Elektrik yükü, yılan balığı gövdesinin kenarları boyunca özel organlar tarafından üretilir.
  8. Bir elektrikli yılan balığının elektriği 500 volttan daha güçlü olabilir. Yılan balığı, bu elektriği avcılara karşı ve avlanmak için kullanır.

Advertisement

Leave A Reply