Yunus Balıkları Nasıl Hayvanlardır? Özellikleri ve Yunuslar Hakkında İlginç Bilgiler

0
Advertisement

Yunus nasıl bir hayvandır? Yunusların özellikleri nelerdir? Yunuslar ile ilgili ilginç bilgiler, az bilinen gerçekler, maddeler halinde özellikleri.

yunus

Kaynak: pixabay.com

Yunusbalığı; (Lat. Delphinus delphis). Balinalar takımının Yunusbalığıgiller familyasından suda yaşayan bir memeli türüdür.

Kutup denizleri dışında tüm denizlerde yaşar. Uzunluğu 180-250 cm ağırlığı ise 23-225 kg arasında değişir. Derisi çok parlak plakalar halindedir. Üst kesimi yeşil kahve ya da siyah yeşildir. Alt kesiminde ise bazı bölgeleri gri ya da siyah lekelerle kaplıdır. Kafası küçüktür; alın bölgesi hafif katlı ve az pürüzlüdür. Alnı, gaga biçimindeki burnundan ayrılır. Sırt yüzgeçleri ince, yüksek ve sivridir. Göğüs yüzgeçleri oldukça yanda yer alır. Kuyruk yüzgeçleri ise yarım ay biçimindedir. Ağzında yaklaşık 200 kadar diş vardır. Gözleri küçük, göz bebekleri kalp biçimindedir.

Gözlerinin arasına yarım ay biçiminde bir su püskürtme deliği bulunur. Dişi, 10 aylık bir gebelik süresinden sonra tek yavru doğurur. Anne-baba 16 ay kadar yavruya büyük özveriyle bakarlar. Yaşam süresi 25-35 yıl kadardır. Yunus balığı, insan dışında tüm hayvanların beyinlerinden daha büyük ve karmaşık beyne sahiptir. Bu durum, zeki bir havyan olduğuna insanları uzun zaman inandırmıştı. Yakın zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalar bu savı doğruladı. Yunus balığı özel havuzlarda yetiştirilerek gözlemlendi ve ıslıklar, bağırmalar, çıtırtılar ve horultulardan oluşan karmaşık bir dile sahip olduğu anlaşıldı. Bu sesler ses kayıt aygıtlarına yazılarak üzerilerinde yapılan incelemelerde, yunus balığının tıpkı yarasa gibi bir haberleşme sistemine sahip olduğunu kanıtladı. Öğrenme yeteneği çok gelişmiştir.

Yunuslar Hakkında İlginç Bilgiler

Yunuslar Hakkında İlginç Bilgiler

Yunuslar, suda yaşayan memelilerdir. Çoğu yunus türü, deniz suyunda yaşar ve dünyanın tüm okyanuslarında bulunur. Ancak maalesef ticari balıkçılık, kazara yakalamak (diğer balıklarla birlikte) nedeniyle yunus sayısı önemli ölçüde azalmıştır ve küresel ısınmanın sonucu olarak normal besin kaynakları ciddi olarak azalmaktadır. Yakın zamanda birçok yunus türü tükenebilir.

Advertisement

Yunuslar İle İlgili İlginç Bilgiler

Yunusların boyları 1,5 ile 9 metre arasında değişir ve ağırlıkları 45 kilo ile 11 ton arasında değişebilir. Katil balina, yunus türünün en büyüğü iken, Maui ise en küçüğüdür.

Yunusların ağzında 100 adet diş vardır. Diş sayısı çok olmasına rağmen, yiyeceklerini çiğnemezler – avlarını tek parça olarak yutarlar.

Tüm yunuslar etçildir (et yiyenler). Katil balina gibi büyük yunuslar, fok balıkları, deniz aslanları ve diğer yunusları ve balinaları yerken, daha küçük yunuslar ise balık ve kalamar ile beslenir.

Yunuslar avlarını bulmak ve yırtıcıları tespit etmek için ses yankısı kullanırlar. Suyun içinden geçen ve önündeki her cisimden geri dönen ses dalgaları üretirler. Ses yankı şeklinde geri döner. Yunus, yankı yöntemini kullanarak nesnenin türünü ve boyutunu, hızını ve yerini tespit edebilir.

Yunuslar yankının yanı sıra ıslık çalarak, gıcırtılar ve cıyaklamalar çıkararak birbirleriyle haberleşirler. Yunuslar, büyük gruplar halinde yaşarlar. Sosyal ve çok eğlenceli hayvanlardır. Çoğunlukla grubun diğer üyeleriyle veya dalgalarla ile oynarlar.

Oynamaktan hoşlansalar da çok şefkatlidirler ve gerektiğinde gruplarındaki yaşlı veya hasta üyeleri beslerler. Yunuslar, başlarının üstündeki deliği kullanarak atmosferdeki havayı soluyabilirler. Bazı yunuslar suyun altında 20 saniyeden daha uzun süre kalamaz, ancak diğerleri suyun altında 30 dakikaya kadar kalabilirler.

Advertisement

Yunusların Uykusu

  • Yunusların nefes almaları için bilinçlerinin açık olması gerekir. Bu nedenle, yunuslar derin bir uykuya dalmazlar. Derin uyku yerine, yunuslar uyurken beyinlerinin yalnızca bir yarısını kullanırlar. Diğer yarısı onları “yarı bilinçli” tutar.
  • Dinlenirken, yunuslar yüzeye yakın yüzerler, ancak uykudayken suyun altında 1000 feet’e kadar dalış yapabilirler.
  • Uzun bir süre boyunca saatte 25 mil hızla yüzebilirler ve 20 feetlik bir mesafeye sıçrayabilirler.
  • Yunuslar dünyadaki çeşitli akvaryumlarda görülebilir. Büyük beyinleri olduğu için bir sürü hile öğrenebilirler.
  • Yunuslarda ki gebelik 11 ile 17 ay arasında sürer. Yavruların doğumda önce kuyrukları gelir. Yalnızca yunuslar, bebekleri başları yerine kuyruklarıyla dünyaya gelen memelilerdir. Bebek yunus annesiyle 2-3 yıl kalır.
  • Yunuslar genellikle vahşi doğada yaklaşık 17 yıldır yaşarlar. Bazı türler 50 yıla kadar yaşayabilir.


Leave A Reply