Hallaç Kime Denir? Hallaçlık Mesleğinin Özellikleri Nelerdir? Ne İş Yapar?

0
Advertisement

Hallaç mesleği nedir? Hallaçlar ne iş yapar, Hallaç mesleğinin özellikleri, yaptığı iş ve çalışma koşulları nelerdir? Hallaçlık hakkında bilgi.

hallac

Hallaç Mesleğinin Özellikleri Nelerdir? Ne İş Yapar?

Hallaç, basılmış yatakların yününü veya pamuğunu «atarak» yeniler. Gerekiyorsa yüzünü değiştirerek yenisi kadar kabarık bir yatak yapabilmek için bütün gün boyu çalışır.

Hallaç

Eskiden kullanılan saman yatakların, Köylerde kullanılan ördek veya kaz tüyü yatakların yerini alan yün yatak, gerek sağlık, gerek rahatlık bakımından çok elverişli olduğu için bütün ülkelerde tercih edilir. Fakat son yıllarda, yaylı yataklar ile kauçuk köpüğünden veya plastik maddelerden yapılmış yataklar yün veya pamuk yatağın saltanatını bir parça sarstı. İçine gömülüverdığimız rahat, yumuşacık ve sıcacık yün yatak zamanla basılır ve sertleşir. Bu yüzden yatağın yününü ara sıra bir hallaca attırmak gerekir.

Ancak gelişen teknolojiyle günümüz koşullarında atadan kalan bu meslek günden güne kan kaybediyor. Şu anda hiçbir aile çocuğunu bu mesleğe vermiyor. Anlaşılan o ki hallaçlık mesleği tarihe karışmak üzere.

Advertisement

Hallaç

Yatak yüzü evde yıkanır veya yenisi dikilirken hallaca götürülür. Hallaç da, ya eski tip yay ve tokmakla, ya da üzerinde iğneler bulunan tarak makinesiyle yünün veya pamuğun tıkızlaşmış liflerini açar. İçindeki toz ve çöpleri ayırarak eskisi gibi temiz ve yumuşacık yapar.

Hallaç Nedir? Sözlük Anlamı

  • hallaç
    isim
    Yünü, pamuğu yay veya tokmak gibi bir araçla kabartma, ditme işini yapan kimse, atımcı: “Doktor, hallacın yanına vardı. Nabzını tuttu.” – Sait Faik Abasıyanık,
    Yeni bir yorgan yaptırmak için annem beni köşedeki hallaca yolladı.
    Köydeki kadınlar koyunlarının tüylerini kırptıktan sonra onlarla yorgan yastık yapıyor, tıpkı bir hallaç gibi yünleri attırıyor ve bu konuda da oldukça başarılılardı.
  • hallaçlık
    Hallacın yaptığı iş, atımcılık.
    yünü, pamuğu yay veya tokmak gibi bir araçla kabartma, ditme işini yapan kimse,
    Hallaçlık mesleği son zamanlarda kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasındadır.
  • hallaç pamuğu gibi atmak
    toplu durumda bulunan kişi veya nesneleri darmadağın etmek.
    Konuşmasıyla tüm ortamı hallaç pamuğu gibi attırdı.
    Ufaklık odasındaki oyuncakları hallaç pamuğu gibi atmış, her tarafı darmadağın etmişti.


Leave A Reply