Volfram (Tungsten) Nedir? Volfram Elementinin Özellikleri

0
Advertisement

Volfram elementinin özellikleri, atom numarası, bileşikleri, periyodik cetveldeki yeri, kullanım alanları, Volfram elementi ile ilgili bilgi.

Volfram

Volfram (Tungsten) Nedir? Volfram Elementinin Özellikleri

Tungsten; Periyodik çizelgenin VIB gurubunda yer alır. Eski adı volfram‘dır. 1781’de Scheele tarafından bulunarak, ertesi yıl Bergman tarafından anlaştırılan tungsten, gümüş beyazı renkte çok arı durumdayken yumuşak, öteki durumlarda ise sert, telleşebilir ve dövülgen bir metaldir. Metaller içinde ergime noktası en yüksek olandır.

Sembolü: W
Atom Numarası: 74
Atom Ağırlığı: 183.84(3)
Elemet serisi: Geçiş Metali

Maddenin Hali: Katı
Görünümü: Parlak grimsi beyaz

Advertisement

PERİYODİK TABLO

Elde Edilişi:

Asitlere karşı dayanıklı olan tungsten, klordan etkilenerek gri-mavi billurlar durumunda WClC klorünü verir. Öteki bileşikleri arasında en önemlisi WO3 (volfram trioksit), oksidididir. WO3, tungstik asidin kavrulmasıyla elde edilen sarı renkte bir tozdur. Suda çözünmemekle birlitke alkalilerde H2WO4 normal tungstik asidi ya da çeşitli yoğunlaşmış asitlerin tuzları olan tungstatalan verir. Ergimiş alkali tungustatlar hidrojenle indirgenerek maden görünümünde ve değişik renklerde tozlar elde edilir. Tungsten bronzları denilen bu maddeler, süslemecilikte kullanılır. Litosferde yaklaşık olarak % 0.0001 oranında bulunan tungstenin başlıca filizleri wolframit ve scheelittir. Zenginleştirilen filizlerin büyük bir bölümü, alüminotermi ya da kok aracılığıyla arklı elektrik fırınında, ferrotungstenleri hazırlamak için indirgenir, kalan bölüm metalik tungstenin hazırlamasında kullanılır. Wolframit, % 50’lik kaynar sülfürik asit etkisiyle W03‘e dönüştürülür, sheelite hidroklorik asit etki ettirilir. Bundan sonra çeşitli arıtma işlemleri ve bir kavurma işlemiyle W03 elde edilir. Bu da yaklaşık 1000°C’ta hidrojenle indirgenerek tungsten tozu elde edilir.

Kullanım Alanları:

Tungsten tozları çok büyük hidrolik preslerde çubuklar biçiminde sıkıştırılır. Daha sonra hidrojenli ortamda 1000°C kadar ısıtılır. Bu çubuklar 3200°C’ta doğru sinterlenirler, metal yine hidrojenli ortamda dövülür. Bundan sonra teller elmas ya da krom-tungsten alaşımından yapılmış maddelerden geçirilir. Arı durumdaki tungsten, akkorlu lamba ya da radyo lambası tellerinin, elektrikli fırınlarının, indirgen ya da nötür ortamda kullanılan ısıtıcı diren tellerini yapımında, X ışınlı lambaların antikatotilarında ve elektrik temas parçası olarak, platin yerine kullanılır. Bazı elektrik kontaktörleriyde ise sinterleşmiş bakır-tungsten ya da gümüş-tungsten alaşımları kullanılır. Çok sert olarak tungsten karbürden ise hızlı takım çeliklerinin ve alaşımları kullanılır. Tungsten üretiminde ilk sırayı alan Çin, dünya üretiminin yaklaşık üçte birini karşılar, onu Rusya, Güney Amerika ülkeleri, Kore, ABD ve Japonya izler. Dünya tüketime açısından ilk sıraları ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İsveç alır.


Leave A Reply