4 ile 6 Ay Arası Bebeklerde Beslenme, Yiyebilecekleri Besinler ve Mamalar

0
Advertisement

4 ile 6 ay arası bebeklerin beslenmesi hakkında bilgiler. Hangi besinleri artık tüketmeye başlayabilirler. Katı gıdaya geçiş nasıl olmalıdır?

Bebekler 4 aylarını doldurunca anne sütüne destek olarak veya anne sütü almıyorlarsa çeşitli gıdalara başlamalıdırlar. 4 ayını dolduran bebeklere meyve suyu, püre, elma, şeftali, muz püresi, pirinç unlu sütlü mamalar, yoğurt, sebze çorbaları verilir. Bebekler 4 aydan itibaren farklı gıdalara başlayabilir. İşte, 4-6 ay arası bebeklerde beslenme;

Yemek Yiyen Bebek

Ek gıdaya geçerken dikkat edilecekler ;

Bebek amme sütünü dengeli bir şekilde alıyorsa 4 aydan önce ek gıdaya başlanmamalıdır. Bebek 4 aydan önce ek gıdaya başlarsa, kilo alımı yavaşlayabilir, hasta olma riski yükselir, besin alerjisi oluşabilir, daha sık ishal olur, anne yeniden hamile kalabilir. Ek gıdaya geç başlanırsa, bebeğin gelişimi yavaşlar, bebek çiğnemeyi öğrenemez.

Ek gıdalar, bebek açken verilmelidir ve bebek istemiyorsa ısrarcı olunmamalıdır. Bebeklere, yemek suyu, çay ve patlıcan önerilmez. İstenmeden zorla verilen yemekler bebeklerde kusma refleksini harekete geçirir. Bu nedenle bebek yemek için zorlanmamalıdır. Hazırlanan gıdalar oda sıcaklığında olmalı ve bebeğin sevdiği gıdalar tercih edilmelidir.

Bebek

Advertisement

Besinlerin hazırlanması

Sebze çorbası

  • Sebze çorbası, bebeğe 4-6 aylıkken 1-2 tatlı kaşığı ile başlanır.
  • 1 su bardağı su
  • 1 orta boy havuç
  • 1 küçük patates,
  • 1 tatlı kaşığı pirinç

Tüm malzemeler bir tencerede kaynatılır, posası süzülür ve 1 çay kaşığı zeytinyağı eklenir. Bebek bu yemeğe alıştıktan sonra diğer mevsim sebzeleri çorbaya yavaş yavaş eklenir.

Sebze çorbası ve püresi

Meyve suyunu bebeğinize verdikten yaklaşık 2 hafta sonra öğle yemeği için taze sebzelerden hazırlanır. 1-2 tatlı kaşığı başlanarak 4 hafta içinde tam sebze püresine başlanılır.

1.Hafta (sebze çorbası): 3-4 su bardağı su, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45 dakika kapaklı kapta pişirilir. Tel süzgeçle hiç ezmeden suyu bir başka kaba alınır. Bir çay kaşığı irmik ilavesiyle tekrar 5-10 dakika pişirilir. Sıvı miktarı 200 gram olacak şekilde ayarlanır.

2. Hafta (basit sebze püresi): Aynı şekilde pişirilir. Havuç ve patatesler tel süzgeçten tamamen ezilerek püre olarak geçirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak mamanın hazırlanması tamamlanır.

3. Hafta (karışık sebze püresi): Havuç ve patatesin yanına 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler eklenir. Örneğin ilk gün 3-4 yaprak maydanoz, ertesi gün maydanoz ve bir kaç yaprak ıspanak, sonraki gün ilaveten dörtte bir enginar, daha sonra dörtte bir domates gibi… Tel süzgeçten ya da blenderden geçirilmesi bebek beslenmesinde önerilmez, elle ezilerek elde edilen püreye yine bir çay kaşığı irmik eklenerek 5 dakika daha pişirilir.

4. Hafta (tam sebze püresi): Ayrıntılarıyla anlatıldığı şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı zeytin yağı veya pastörize tereyağı katılır.

Advertisement

Altıncı aydan itibaren sebze çorbası ya da püresine 1 yemek kaşığı kıyma (3 kez çekilmiş yağsız sinirsiz dana) eklenmelidir.

Yemek Yiyen Bebek

Meyveler

Meyve püresi hazırlarken kaynar suda meyveler yıkanmalı ve rendede püre haline getirilmelidir. Elma ve şeftali en fazla tercih edilen meyvelerdir. Dikkat edilmesi gereken şey çilek gibi alerjen olan meyvelerin kullanılmamasıdır. Dut, incir, böğürtlen ishal yaparlar 18. Aydan önce yenilmemelidir.

Muhallebi

1 su bardağı süt, üç tatlı kaşığı pirinç unu, 3 tatlı kaşığı toz şeker ile hazırlanır. Soğuk süt ile pirinç unu ezilir, kalan süt eklenir ve pişirilir. Ateşten inince şeker ilavesi yapılır. Süte duyarlılığı olan bebeklerde süt yerine su koyulur ve ateşten inince içine hazır mama ilavesi yapılır.

Yoğurt

İkindide ek gıda olarak verilir. Evde kendinizin mayaladığı yoğurt bebeklere çok daha faydalıdır.

Kahvaltı

Bebek, yedi aydan sonra ek gıdalara tam alıştıktan sonra kahvaltı yapabilir. Süt, beyaz peynir, reçel, ekmek veya bebe bisküvisi ile hazırlanır. Beyaz peynir ve reçel süt ile ezilir. Karışıma ekmek içi katılır veya 3-4 bebe bisküvisi katılır. 1-2 tatlı kaşığı ile başlanır miktarı zamanla arttırılır.

Yumurta

Katı olarak pişirilmiş yumurtanın sarısı 1 çay kaşığı miktarından 6-8. aydan itibaren başlanıp giderek artırılmak suretiyle kahvaltıya ilave olarak verilir. Bir haftanın sonunda alerjik bir reaksiyon olmazsa bebek bir tam yumurta sarısı yiyebilir. İyice alışmış olanlara yumurta kayısı kıvamında verilebilir. Yumurtanın beyazının 8. aydan önce verilmesi genellikle tercih edilmez.

Balık ve Tavuk

Tavuk eti haşlanıp didiklenerek günde 30 gram kadar sebze pürelerine 6-7. aydan itibaren katılabilir.
Bebeğiniz yedi sekiz aylık olduğunda kıymaya alternatif olarak püre halinde öğle öğününde tavuk ve kılçıksız balık eti verebilirsiniz.

Sağlık Uyarı


Leave A Reply