Çar İkinci Nikola Kimdir

0
Advertisement

Son Rus çarı olan ikinci Nikola kimdir ve ne yapmıştır? Çar İkinci Nikola hayatı, döneminde yaşananlar hakkında kısa bilgi.

Rus Çarı II. Nikola

Rus Çarı II. Nikola

Çar ikinci Nikola ve Nikolay tarihteki en sonuncu Rus çarıdır. III. Aleksander’in oğludur. 1894’te onun yerine geçti, 1917’ye kadar 23 yıl saltanat sürdü. II. Nikola babası gibi zorba değilse de zayıf, yumuşak karakterli olduğu için birçok olayın önüne geçemedi. 1905’te Japonya’ya yenilince Rusya’da meşrutiyeti ilk defa olarak ilan etmek zorunda kaldı ve meclisi topladı. Öte yandan Osmanlı İmparatorluğu’na karşı Balkan devletlerinin birleşmesini sağladı.

Balkan Savaşını çıkardı. Daha sonra Sırbistan’ın yenilmesini engelleyebilmek için Birinci Dünya Savaşına girmek zorunda kaldı. Osmanlıların boğazları kapatması Çanakkale’nin düşürülememesi üzerine Almanya karşısında Rusya çözüldü.

Bu arada eşitlikçi sosyalist devrimi babadan oğula geçen çarlık rejiminin de sonu oldu. O dönemin Rus devrimcileri tarafından alı konulan Rus Çar ailesi en son ferdine kadar yok edildi. Böylece ileride yeniden çarlık düzenine geçecek bir hanedan üyesi olmasının önüne geçildi.


Leave A Reply