Mesut Cemil Kimdir?

0
Advertisement

Mesut Cemil kimdir? Mesut Cemil hayatı, biyografisi, eserleri, müzik kariyeri hakkında bilgi.

mesut-cemil-telMesut Cemil (Tel); (1902 – 1963)

Türk müzik dünyasının değerlerindendir. İstanbul’da doğdu. Ünlü besteci Tamburi Cemil Beyin oğludur. ilk müzik zevkini babasından alan Mesut Cemil Tel, İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra Berlin Stern Müzik Okulu’nda yüksek öğrenimini tamamladı. Ayrıca İstanbul Üniversitesi Hukuk ve Edebiyat Fakültelerini, Ankara Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi.

İstanbul Konservatuvarı’nda öğretmenliğe başlayan Mesut Cemil Tel, yurdumuzda ilk olarak Unison Erkekler Korosunu kurdu. 1927’de yabancı bir şirketçe kurulan İstanbul Radyosu’nda başspikerlik, idarecilik, müzik yayınları şefliği yaptı, 1938’de Ankara Radyosu’na geçti. Daha sonra ünlü bir tamburi olarak tambur öğretmenliği, Berlin Üniversitesi Psikoloji Enstitüsü Ses Arvişi’nde asistanlık; İstanbul Belediyesi Konservatuvarı’nda tambur, solfej ve musiki nazariyatı öğretmenliği yaptı. Öte yanda yurdumuzda ilk radyo kuruluşunda radyonun ilk spikeri, orkestranın viyolonselisti, saz heyetinin tamburisi, programcısı ve yazıcısı olmuştu. 1951′ de İstanbul Radyosu Müdürlüğü ve Konservatuvar öğretmenliği görevlerinde bulundu.

Mesut Cemil Tel, Tambur, viyolonsel, kemençe, lâvta, ut, âşık sazı gibi çeşitli müzik aletlerini çalardı. 200 kadar makalesi, hikayeleri, roman ve hikaye tercümelerinden başka, bir de “Tamburi Cemil Bey’in Hayatı” adlı eseri vardı.

Advertisement

Leave A Reply