Ay ve Güneş Tutulması

0
Advertisement

Ay tutulması ve güneş tutulması ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız. Ay tutulması nedir? Güneş tutulması nedir? Kısaca açıklamaları ve tanımlanması.

Kanlı Ay Tutulması

Kanlı Ay Tutulması

Güneş Tutulması

Güneş Tutulması

Ay’ın Dünya çevresindeki hareketinin sebep olduğu birer doğa olaydır. Dünya ile Güneş arasına düz bir çizgi çekildiğini farzedelim. Eğer Ay, Dünya çevresindeki her dönüşünde bu çizginin üzerinden geçse her ay bir güneş, bir de ay tutulması olur, bunların biri dünyanın bir yüzünden, öteki de öbür yüzünden görünürdü. Halbuki Ay‘ın yörüngesi Dünya’nın Güneş çevresindeki yörüngesine göre biraz eğik olduğundan ay ve güneş tutulmaları sık sık olmaz. Genel olarak yılda dört güneş, iki de ay tutulması olur, veya iki güneş tutulması olur, hiç ay tutulması olmaz.

Ay ve güneş tutulmaları çok defa «eksik» olur. Dünyanın belirli bir noktasında ancak 300 yılda bir defa tam güneş tutulması görülür.

Ay tutulması. — Dünya devamlı surette Güneş’e karşı olduğu için uzaya doğru dünyadan bir gölge konisi uzanır. Ay’ın yörüngesi bu gölge konisine rasladığı zaman dünyadan kısmen veya tamamen görünmez olur, yani, Dünya, Güneş’le Ay arasında bulunduğu için, Ay’a gölgesi düşer, bu gölge onun bir kısmını veya tamamını kaplar. Eğer Ay’ın tamamı gölge içinde kalırsa «tam tutulma», bir kısmı gölgede kalırsa «eksik (kısmi) tutulma» denir. Bir ay tutulması için ayın mutlaka dolunay halinde olması lâzımdır.

Güneş tutulması. — Ay’ın yörüngesi Dünya ile Güneş arasından geçerse o zaman Ay’ın gölgesi Dünya’nın üzerine düşer Böylece, Dün-ya’nın gölgede kalan yerlerinde güneş görülmez olur. Buna da «güneş tutulması» denir. Güneş tutulması da «tam», «eksik» ve «halkalı» olarak üç çeşittir.

Advertisement

Leave A Reply