Ark Lambası Nedir?

0
Advertisement

Ark lambası nedir? Ark lambası, çalışma prensibi ve çeşitleri ile ilgili genel bilgilerin yer aldığı yazımız.

Ark LambasıArk Lambası, iki iletken arasında yükselen ısı ile elde edilen gayet parlak ışıktan faydalanılmak sureti ile meydana getirilen bir aydınlatma aracıdır.

Bir elektrik üreticinin iki kutbuna bağlı iki kömür çubuk birbirine dokundurulduktan sonra birkaç milimetre uzaklaştırılırsa akım kesilmez, kömür çubuklarının uçlarının akkor haline gelmesiyle aralarında yay şeklinde bir ışık meydana gelir. Elektrik akımı kullanılarak böyle bir ışık yayı meydana getiren lambalara «ark lambası» denilir.

Ark lambaları, kullanılan akımın cinsine göre, «doğru akımlı ark lambaları» ve «alternatif akımlı ark lambaları» diye ikiye ayrılır. Ayrıca, ışık yayını çevreleyen ortaya göre «kaplı ark lambaları» (havasız yerde), «açık ark lambaları» (hava ile temasta) gibi bazı çeşitleri vardır.

Ark lambasının ışık şiddeti yapısına, akım şiddetine, gerilime bağlıdır.

Ark lambaları eskiden caddeleri, meydanları, büyük binaları aydınlatmak için kullanılırdı. Elektrik ampulünün icat edilmesinden sonra ark lambası geniş bir alanda önemini kaybetti. Bugün sadece projektörler, sinema projeksiyon makineleri vs. gibi yerlerde kullanılmaktadır.

Advertisement

Kömür elektrotlar arasındaki ışık yayı İngiliz fizikçisi Humphry Davy (1778-1829) tarafından 1813’te icat edilmiştir.


Leave A Reply