Aparit Nedir?

0
Advertisement

Aparit nedir? Aparit mineralinin genel özellikleri ile aparit hakkında bilgilerin yer aldığı yazımız.

Aparit Nedir?

APARİT, heksagonal sistemde kristalleşen mineral, Sertliği: 5, özgül ağırlığı: 3.2, çizgisi beyaz olup çeşitli renklerde bulunur. Özellikle sarımsı, yeşilimsi, mavi ve mavimsi yeşil olur. Formülündeki kalsiyum başlıca magnezyum, demir mangan, stronsiyum ve karyumla yer değiştirebilir.

Apatit, klorlu ve florlu olarak ikiye ayrılırsa da genellikle bu ikisinin izomorf karışımı biçiminde bulunur. Beril ve kuars gibi öteki heksagonal kristalli minerallere benzerliği nedeniyle kolayca karıştırılabildiğinden 1789’da Verner bu minerale Yunanca aldatmak anlamına gelen apatan sözcüğünden türeyen bu adı verdi.

Tortul olarak okyanuslarda oluşan apatite fosforit adı verilir. Apatit ve fosforit tek fosfat kaynağıdır. Üretimin % 90’ı gübrelere (başlıca süper fosfat) dönüştürülür, kalan % 10′ luk bölümü ise çeşitli kimyasal maddelerin üretiminde kullanılır. Demir mineralleri az miktarda apatit içerdiğinden demir elde edilmesinde yan ürün olarak fosfor açığa çıkar.

Apatit ve fosforit yeryüzünde başlıca Rusya, İtalya, Kanada, Meksika, Bolivya, İsviçre, Brezilya, Portekiz’de bulunur. En önemli fosforit yatakları ise Kuzey Afrika ülkelerinden Cezayir, Tunus ve Fas’tadır. Türkiye’de ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunur.

Advertisement

Leave A Reply