Morfin Nedir?

0
Advertisement

Haşhaştan elde edilen morfin ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız. Morfin nedir morfinin özellikleri nelerdir?

morfinHaşhaştan çıkarılan, beyaz billûrlar halinde bir cisimdir. Kimya bakımından bir «alko^ loit»tir. İlk defa 1804’te Alman kimyacısı Sertürner tarafından elde edilmiştir. 1927’de yapı formülü bulunmuşsa da halen tam bir bireşimi (sentezi) yapılamamıştır. Morfin 155°’de erir, suda ancak 1/120 oranında çözünür.

Morfin uyuşturucu bir maddedir. Hekimlikte şiddetli sancıları, nefes darlığını, öksürüğü dindirmek için ilâç olarak belirli miktarlarda kullanılır. Morfin hastaya, çoğunlukla, suda erimiş halde, iğne yapılarak verilir. Ağızdan, ya da fitil şeklinde, makattan verildiği de olur.

Morfinomanlık

Morfin, sancıları dindirerek, vücuda tatlı bir rahatlık verir. Bundan dolayı, hastada bir alışkanlık doğurabilir. Bu tehlikeli alışkanlığa «morfinomanlık» denir.

Morfin vücutta bir rahatlık yarattığı gibi, beyinde hayal kurma kudretini de artırır. Morfine alışmış olanlar bu hafif sarhoşluk halini sık sık ararlar. Bu durum bir tutku haline gelir. Morfinomanlar alıştıkları bu zehiri elde edebilmek için her çareye başvururlar. Öte yandan, morfinin etkisiyle, günden güne zayıflarlar, renkleri sararıp solar, kalplerinde sıkıntılar, çarpıntılar duyarlar. Bu düşkün hallerinde, gizliden gizliye elde ettikleri morfini, hiçbir temizlik şartı gözetmeden, kirli, pis şırıngalarla vücutlarına iğne yaptırdıkları için bacaklarında, kollarında cerahatli çıbanlar da çıkar.

Advertisement

Vücudun alışkanlığı arttıkça morfinoman daha çok miktarda morfin almak ihtiyacını duyar. Böylece, gittikçe bir deri bir kemik haline gelir. Bu arada her hangi bir mikroplu hastalık onu kolayca ölüme sürükler.

Morfin alışkanlığını tedavi etmek için hastayı bir sağlık evinde sıkı bir kontrol altına almak ister. Hastaya çeşitli yatıştırıcı ilaçlar verilir, böylece morfini unutması sağlanır.


Leave A Reply