Hoşgörü Konulu Kompozisyon, Hoşgörü İle İlgili Yazı, Örnekleri

0
Advertisement

Hoşgörülü olmak ile ilgili kompozisyon örneği. Hoşgörü ile ilgili kompozisyon, düşünce yazısı örneği, kompozisyonlar.

hoşgörü

Kaynak: pixabay.com

Hoşgörü Konulu Kompozisyon

HOŞGÖRÜ

Hayatta eksikliğini sıklıkla yaşadığımız güzelliklerden biri de hoşgörüdür. Hoş görmek, anlamaya çalışmak, gereksiz sorun yaratmamak, iyilikle yaklaşmak, aranılan ancak çok da bulunmayan bir özellik maalesef.

Aslında kimse kimseden “Ne olursan ol yine gel” diyen Mevlana hoşgörüsü beklemiyor. Yine de Mevlana’nın bu güzel özelliğini hedefleyerek, mümkün olduğunca yaklaşmaya çalışmak, insanın gerçekte hoş gördüğü kişiden ziyade kendisine yapacağı bir iyiliktir.

Belli sınırlar dahilinde insanların hatalar yapabileceğini, toplumda yaşamanın bazı özveri ve anlayışları gerektiğini düşünerek yaşamamızı sürdürürsek kendimizi üzmemiş oluruz. Çevremizi daha çok sever ve daha mutlu oluruz. Hatta bazen hoş görmemiz beklenen durum, karşı taraf için mecburiyete bile dönüşmüş olabilir. Bunu anlayabilmek için etrafımıza empati ile yaklaşmak gerekir. İşte hoşgörü yanında empatiyi de arkadaş olarak getirir.

Hayat, kimse için hiçbir konuda garanti vermez. Bugünün doğruları, bazen yarının yanlışlarına dönüşebilir. Hayata ve insanlara yaklaşırken bu gerçekleri göz önünde bulundurursak, daha hoşgörülü bir insan olacağımız aşikârdır.

Kompozisyon 2

HOŞGÖRÜ VE İNSANLIĞIN GELECEĞİ

Hoşgörü aslında tam olarak birbirimize ne olursak, nasıl olursa ve ya görünürsek, neye inanırsak olsun saygı duymaktan başka bir anlama gelmiyor. Ancak son dönemde olan olaylar izlendiğinde eğitim sistemimizin hoşgörü ile ilgili kısmının eksik kaldığı apaçık gözükmekte.

Advertisement

Hemen yanı başımızda yer alan ülkelerde sadece farklı bir inanca sahip olduğu için ya da farklı bir ırktan olduğu için binlerce insan hayatını hem de feci bir şekilde kaybediyor. Bu olayların bir kısmının din adına yapılması ise ayrı bir muamma olarak değerlendirilmelidir. İnsan öldürmenin serbest olduğu, insanın insana eziyet işkence yapmasının serbest olduğu bir din ne bizim topraklarımızda ne de dünya üzerinde hüküm sürmüyorsa nasıl bir bağnazlık ile hoşgörü penceresi kapatılıp bu olaylara sebebiyet verilebiliyor.

Sürekli olarak bir konu hakkında ayrılığa doğru körüklenmekten hem bu topraklarda ki hem de dünya üzerinde ki insanlar artık bıktılar ama nedense bu durdurulamıyor. Radikal ve uç fikirlerin devlet çıkarlarına uygun bir şekilde başka topraklara yerleştirmek 21. YY. da sıkça rastlanılan bir olay ve olayların tümüne temelden baktığımızda hoşgörüsüzlük temelinde olayların yükseldiği görülmektedir. Afrika’da, Türkiye’de, Ortadoğu’da, Asya’da, Avrupa’da yani dünyanın her yerinde mutlaka insanlara bir şekilde ayrım yaşatılıyor. En olmadı futbol taraftarlığı üzerinden bir ayrıma rahatlıkla gidilebiliyor.

Sosyologların bu tarz olaylar için bir çok çalışması, öngörüleri ve teorileri var ancak maalesef bunlar dünyayı daha güzel yaşanır bir yer haline getirmiyor. Onun yerine okullarda hoşgörünün bir meziyet, üstünlük değil insan olmanın normal bir özelliği olduğu, hoşgörülü yaklaşımın özel değil doğal bir yaklaşım olduğu mutlaka öğretilmeli ve bu şekilde toplumlar dizayn edilmelidir. Yoksa insanoğlunun sonu geldi demektir.

***Bu yazı nkfu.com için özel yazdırılmıştır. Kopyalanması, link verilse dahi başka bir web sitesi ya da elektronik mecra üzerinde yayınlanması yasaktır


Leave A Reply