Sultan Ahmet Camisi Hakkında Bilgi

1
Advertisement

6 adet minaresi ile İstanbul’un sembollerinden birisi sayılan Sultan Ahmet Camisi ile ilgili olarak kısa ve genel bilgilerin yer aldığı yazımız.

Sultan Ahmet Camisi

İstanbul’da Ayasofya yakınında, aynı adla anılan semttedir. «Selâtin câmileri»nin (sultanlar tarafından yaptırılmış camilerin) en büyüklerinden, en güzellerinden biridir. I. Ahmet tarafından 1609-1616 yılları arasında. Mimar Mehmet Ağa’ya yaptırılmış, 7 yılda bitmiştir.

Sultan Ahmet Camisi, eski bir Bizans sarayının arsası üzerine kurulmuştur. Orta kubbe, dört filayağına oturtulmuş, dört yarım kubbeyle çevrelenmiştir. Pencereleri çok olduğu için, içerisi son derece aydınlık, ferahtır. Mavi çinilerle kaplı olduğundan, Batı’da İngilizce’de «Blue Mosque», Fransızca’da «Mosquee Bleue» (Mavi Camî) diye tanınmıştır. 20.000’i aşkın olan çiniler caminin nakışhanesinde çizilip hazırlanmış, İznik’te pişirilmiştir.

Caminin 6 minaresi vardır. Bunlardan dördü 3’er, ikisi 2’şer şerefelidir.

Sultan Ahmet Camisi mimarlık bakımından, klasik üsluptan bazı noktalarda ayrılır. Bu arada kemer kavisleri cami içinde çok geniş, basık, avlu revaklarında ise dar tutulmuştur. Bu nokta, daha sonra yapılan eserlerde devam etmemiş, yalnız Mimar Mehmet Ağa’nın bir üslup özelliği olarak kalmıştır.

Advertisement

1 Yorum

Leave A Reply