Plaj Nedir?

0
Advertisement

Plaj nedir ne demektir? Plaj ile ilgili olarak plaj hakkında ansiklopedik bilgiler veren yazımızın bulunduğu sayfa.

plaj

Deniz ve güneş banyosu yapılmak üzere düzenlenmiş kumsallara «plaj» denir. Plajlar, genel olarak, kıyı boyunca uzanan geniş kumluklarda yapılır. İnce kumlu kıyılar iri kumlu, çakıllı kıyılara tercih edilir.

Bir deniz kıyısı plaj olarak seçilmeden önce suyunun derinliği de göz önünde bulundurulur. Birden derinleşen kıyılar, kayalıklar plaj yapılmaya elverişli değildir. Bunun gibi, kumluk olsa bile, dipte kuyular (kuyu biçimindeki derinlikler) bulunan yerler, hele yüzme bilmeyenler, hatta tecrübesiz yüzücüler için tehlikelidir.

Modern Plajlar

Modern plajlarda banyo yapanların bütün ihtiyaçlarını karşılayacak tesisler bulunur. Gazino, lokanta, soyunma, giyinme kabineleri, duş, üstü tenteli dinlenme yerleri, iskele ve benzeri yerler, saat, para ve benzeri gibi değerli eşyaların bırakıldığı emanet yerleri vardır. Ayrıca, plajların suları sık sık tahlil ettirilerek içinde mikrop olup olmadığı da araştırılır. Bunun gibi, denizin derinleşmeye başladığı yer şamandıralarla işaretlenir; bundan başka, yüksekçe bir kule üzerinde oturan bir cankurtaran boğulma tehlikesinde olanları kurtarmak için hazır bulunur.

Advertisement

Leave A Reply