Bitkisel Gliserin Nedir? Nerelerde Kullanılır? Cilde Faydaları Nelerdir?

0
Advertisement

Bitkisel Gliserin nedir, ne için ve nasıl kullanılır? Bitkisel Gliserinin cilt için kullanımı ve faydaları nelerdir? Yan etkileri nelerdir?

Bitkisel Gliserin

Gliserol veya gliserin olarak da bilinen bitkisel gliserin, tipik olarak soya fasulyesi, hindistancevizi veya palmiye yağlarından yapılmış berrak bir sıvıdır. Kokusuzdur ve şurup benzeri kıvamda hafif, tatlı bir tada sahiptir.

bitkisel gliserin

Bitkisel gliserin özellikle kozmetik endüstrisinde popülerdir, ancak başka kullanımları da vardır. Ayrıca cilt sağlığından daha iyi hidrasyona ve güçlendirilmiş bağırsağa kadar sağlık yararları vardır.

Bu makalede bitkisel gliserin kullanımı, yararları ve yan etkileri incelenmektedir.

Bitkisel Gliserin Nedir?

Gliserin hayvansal ürünlerden, bitkilerden ve petrolden elde edilen bir şeker alkoldür. Bitkisel gliserin, bitkisel yağlardan yapılan bir çeşittir. İki yüzyıldan fazla bir süre önce zeytinyağı ve kurşun monoksit karışımını ısıtarak kazara keşfedildiği söyleniyor. Ancak, 1800’lerin sonunda ilk dinamit olarak kullanıldığında ekonomik ve endüstriyel olarak önemli hale geldi.

Advertisement

Bitkisel gliserin, trigliserit bakımından zengin bitkisel yağların – palmiye, soya ve hindistancevizi yağları – basınç altında veya lye gibi güçlü bir alkali ile ısıtılmasıyla yapılır.

Bu, gliserinin yağ asitlerinden ayrılmasına ve su ile karışmasına neden olarak kokusuz, tatlı bir tat, şurup benzeri bir sıvı oluşturur.

Kullanım Alanları

  • Bitkisel gliserin gıda, kozmetik ve ilaç endüstrilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Örneğin, yağ ve su bazlı bileşenlerin nihai ürünü karıştırmasına, tatlandırmasına veya nemlendirmesine yardımcı olmak için gıdalara sıklıkla eklenir.
  • Az yağlı dondurulmuş yoğurt, dondurma ve diğer tatlılar gibi dondurulmuş gıdalarda buz kristallerinin oluşmasını önlemek için de kullanılabilir.
  • Gliserin, kalp ilaçları, fitiller, öksürük ilaçları ve anestezikler dahil olmak üzere farmasötik ilaçlarda yaygın bir bileşendir.
  • Ek olarak, diş macununun tüpte kurumasını veya sertleşmesini önlemeye yardımcı olduğu için diş macununda bitkisel gliserin bulabilirsiniz.
  • Dahası, genellikle sabunlara, mumlara, losyonlara, deodorantlara ve makyaj malzemelerine eklenir.

Potansiyel faydalar

Bitkisel gliserin, birçok sağlık yararına sahip bir ürün olarak lanse edilir. Bununla birlikte, sadece birkaç fayda bilim tarafından desteklenmektedir – ve ilgili çalışmalar az ve küçük olma eğilimindedir. Sağlık yararları konusunda daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu unutmayın.

Aşağıdaki faydalar en çok yapılan araştırmaların sonucudur:

Cildi Nemlendirir

Bitkisel gliserin, nemlendirme gücü nedeniyle popüler bir cilt bakımı tedavisidir. Araştırmalar, cildinize gliserin uygulanmasının pürüzsüzlüğünü ve esnekliğini yavaş yavaş artırabileceğini gösteriyor. Aslında, gliserin içeren kremlerin kullanılması cilt nemini 10 gün içinde artırabilir.

Bir çalışmada, gliserinden yapılan bir krem, cildi nemlendiren ve nem kaybını önleyen silikon yağı veya hyaluronik asitten yapılan kremden daha etkiliydi. Başka bir çalışmada, ılık su banyosuna gliserin eklenmesi, cildin nem seviyelerini iyileştirmede ve cilt tahrişine karşı korunmada tek başına ılık su banyosundan daha etkiliydi.

Advertisement
Cilt Sağlığını Teşvik Edebilir

Bitkisel gliserin, cilt tahrişini yatıştırmaya, enfeksiyona karşı korumaya ve yara iyileşmesini desteklemeye yardımcı olarak daha iyi cilt sağlığına yol açabilir.

Çalışmalar, gliserin içeren ürünlerin uygulanmasının cildinizi tahriş edici ve mikroplara karşı koruyabileceğini ve ayrıca iltihaplı veya yaralı cildi yatıştırabildiğini göstermektedir. Ayrıca, bitkisel gliserin, cildinizi rüzgar ve soğuktan korumak için bir bariyer görevi görebilir.

Kabızlığı Azaltabilir

Bitkisel gliserin kabızlıktan biraz rahatlama sağlayabilir. Çünkü bağırsağınıza su çekebilir. Bu, sindirilmiş yiyeceklerin bağırsağınızdan daha sorunsuz hareket etmesine yardımcı olan müshil gibi bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, gliserin genellikle bir fitil olarak kullanılır.

Bir çalışmada, gliserin fitilleri, ağrı kesici ilaçların neden olduğu kabızlığı azaltmada diğer laksatif tiplerine göre anlamlı derecede daha etkiliydi. Başka bir durumda, gliserin lavmanı kabızlığı hafifletmede sıvı sabun lavmanından % 16.5 daha etkiliydi.

Hidrasyon ve Atletik Performansı Artırabilir

Gliserin ayrıca atletik performansınızı artırarak hidrasyonu artırabilir. Dehidrasyon, özellikle ter kaybı vücut ağırlığınızın % 2’sini aştığında atletik performansı büyük ölçüde bozabilir. Dehidrasyondan kaçınmak için iyi bir strateji, egzersizden önce ve egzersiz sırasında yeterli miktarda sıvı içmektir. Bununla birlikte, belirli fiziksel aktivite türleri sırasında su içmek pratik olmayabilir. Böyle bir durumda, önceden bol miktarda içmek anahtardır.

Kısa bir zaman diliminde büyük miktarlarda su içme problemi, sıvının büyük bir bölümünün genellikle takip eden saat içinde idrarla kaybedilmesidir.

Bununla birlikte, bir meta-analizde, egzersiz öncesi içilen suya vücut ağırlığının kilogramı başına 1,1 gram gliserin eklenmesi, sıvı tutulmasını sadece suya kıyasla % 50 arttırdı. Gliserin ayrıca atletik performansta küçük gelişmelere yol açabilir.

Bir başka çalışmada, egzersiz sırasında terleme yoluyla önemli miktarda su kaybeden sporcularda gliserin içeceği sudan veya spor içeceğinden daha etkili olmuştur.

Potansiyel Yan Etkiler

Bitkisel gliserin genellikle güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, bitkisel gliserin doğrudan cildinize uygulanırsa alerjik bir reaksiyon yaşayabilirsiniz – bu nedenle cildinizin nasıl tepki verdiğini görmek için az miktarla başlamak en iyisidir.

Yutulduğunda, bitkisel gliserin bazı insanlarda baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma ve aşırı susamaya neden olabilir. Gliserin, vücudunuzun tamamen ememediği bir şeker alkolü şekli olduğundan, tek başına veya gıdalar yoluyla çok fazla tüketmek de gaz ve ishale yol açabilir.

Advertisement


Leave A Reply