Hacı Sadullah Ağa Kimdir?

0
Advertisement

Klasik Türk müziğinde büyük bir besteci olan Hacı Sadullah Ağa ile ilgili bilgiler ve eserleri hakkında bilgilerin yer aldığı yazımız.

Hacı SADULLAH AĞA ( 1728 – 1807)

Klâsik Türk müziğinin ünlü bir bestecisidir. III. Selim’in musahibi, baş hanendesi, Enderun’da da müzik öğretmeniydi. O devir bestecilerinin en kudretlisi, müzik anlayışı bakımından en titizidir. Kesin şekilde klâsik kuralları yürütmüştür.

Sadullah Ağa’nın bestelerinden zamanımıza 2 Kâr, 9 Beste, 13 Semai’si kalmıştır; bu 24 parça da dindışı «büyük formlu» söz eseridir. Dînî eserler bestelemediği sanılıyor.

Sadullah Ağa, İstanbul’da doğdu. Fatih Camisi müezzinlerinde Kerim Efendi’nin oğludur. Enderun’da müzik, edebiyat, tarih okudu.

Ayrıca, arkadaşları arasında cirit oynamakta, ata binmekte kendini göstermişti. Müziğe meraklı olan III. Selim, Sadullah Ağa’nın sanat kabiliyetini görünce, onu kendine musahip tâyin etti. Ayrıca, Sadullah Ağa güzel konuşan, neşeli, hoşsohbet bir adamdı. Bir süre sonra, Başmusahip oldu. Hayatının son yıllarını padişahın verdiği bir konakta geçirmiştir.

Advertisement

Leave A Reply