Sahaf Ne Demek?

0
Advertisement

Sahaf nedir ne demektir? Sahaf tanımı ve sahaflar ile ilgili olarak genel bilgilerin verildiği yazımız.

sahaf

Eskiden kitap satanlara «sahaf» denirdi. Bugün «sahaf» denilince, daha çok, elden düşme ikinci el kitapları ya da eski değerli kitapları satanlar anlaşılır.

XVIII. yüzyıla gelinceye kadar, kitaplar hep elle yazılır, bunlar çok pahalıya çıktığı için, ancak zenginler okuyabilirdi. 1730 yıllarında açılmaya başlayan basım evleri kitapçılığı geliştirdi. O zamanki sahaflar İstanbul’da Kapalıçarşı’nın içindeydiler. Evliya Çelebi, bunların sayısını 300 kadar gösterir.

Sonraları, Beyazıt Camisi avlusundan Kapalıçarşı’ya giden yolun iki yanındaki dükkânlar kitapçı oldu, buraya Sahaflar Çarşısı dendi. Bununla birlikte Kapalıçarşı’nın içinde de 1908’e kadar sahaf dükkânları vardı. Kitapçılık Babıâli Caddesi’nde (bugünkü Ankara Caddesi’nde) geliştikten sonra, Kapalıçarşı’ daki kitapçıların hepsi kapandı, Sahaflar yalnız Beyazıt Camisi’nin bitişiğindeki hakkâklar (oymacılar) çarşısında kaldı. Bugün de Sahaflar Çarşısı’nda eski, elden düşme kitaplar, sayısı az kalmış eserler satılır. Bu arada, yeni kitaplar satan dükkânlar da vardır.

Bugün ülkemizin pek çok yerinde sahaflar bulunmaktadır. Sahaflar günümüzde her türden ikinci el kitap alım satımının yanı sıra sıfır kitapları da satabilmektedirler.

Advertisement

Leave A Reply