Sakarya Nehri Nerededir?

0
Advertisement

Sakarya nehri nerededir? Sakarya nehri ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız.

Sakarya NehriKuzeybatı Anadolu’nun en büyük akarsuyudur. Kızılırmak’la Fırat’tan sonra yurdumuzun en uzun nehri olan Sakarya 790 km.’dir.

Sakarya nehri, Afyon’un kuzeyindeki Bayat Yaylası’ndan çıkar. Önce İç Anadolu’ya doğru akar, sonra, Kızılırmak’ın tersine bir kıvrımla, kuzeye döner. Polatlı yakınlarında en önemli kolu olan Porsuk Çayı ile birleşir. Bundan sonra, Ankara Çayı kavuşağına varmadan, Çağlayık’ta dar bir boğazdan geçer. Daha sonra sağdan Kirmir ve Aladağ sularını alır. Sarıyar sınırlarına girdikten sonra kenar dağlarını dik boğazlarla yarar. Paşalar Boğazı ile Geyve Boğazı arasında soldan Karasu ve Göksu kolları ile beslenir. Geyve Boğazı’na girmeden biraz beride de sağdan Geyve Suyu’nu alır, dar ve derin Geyve Boğazı’na girer.

Sakarya, bu boğazdan çıktıktan sonra, soldan Alaçam Deresi’ni alır, Adapazarı şehrinin doğrusundan geçer. Kısa bir mesafe içinde güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunu alır. Sağdan Adapazarı Ovası’nın ikinci önemli suyu olan Mudurnu Çayı’nı aldıktan sonra kuzeye yönelir. Daha kuzeyde Sapanca Gölü’nün ayağını teşkil eden Çark Suyu da Sakarya’ya karışır. Nehir, Adapazarı Ovası’nın kuzeyindeki yayla alanını bir boğazla geçtikten sonra kıyı ovasına çıkar, Karasu ilçesi topraklarına girer, Karasu kasabası yakınında Sakaryaağzı denilen yerde Karadeniz’e dökülür.


Leave A Reply