Robert Schumann Kimdir?

0
Advertisement

Ünlü Alman bestecisi Robert Schumann hakkında bilgiler. Robert Schumann’ın hayatı, eserleri ile ilgili bilgilerin yer aldığı yazımız.

Robert Schumann (8 Haziran 1810, Zwickau, Almanya – 29 Temmuz 1856, Endenich, Bonn, Almanya)

Ünlü bir Alman bestecisidir. Saksonya’da, Zwuckau’da doğdu. Babası, edebiyata meraklı bir kitapçıydı. Robert Schumann, 9 yaşındayken piyano çalmaya başladı. Sanatın her dalı ile ilgileniyor, piyes, şiir, roman yazmaya çalışıyordu. 15 yaşındayken babası öldü, annesinin isteği üzerine Leipzig Üniversitesi’nde hukuk okumaya başladı. Ayrıca felsefe derslerine de gidiyordu. Bir yandan eskrim öğreniyor, bir yandan Schubert’in «lied»lerini, ağlayarak okuyordu. Son derece duygulu oluşu, ileride uğrayacağı sinir hastalığının habercisiydi.

Robert Schumann

Schumann, Leipzig’de, ders aldığı piyano öğretmeni Friedrich Wieck’le, o zamanlar 6 yaşında bir virtüöz olan kızı Klara’yı tanıdı. Büyüdüğü zaman da Klara’nın etkisinden kendini kurtaramadı. Gene bu sıralarda Paganini’nin bir konserini dinledikten sonra, kendini bütün bütün piyanoya verdi. Yalnız, parmaklarını kuvvetlendirmek üzere icat ettiği bir alet yüzünden bir parmağını kaybedince, piyanoyu bırakmak zorunda kaldı.

Schumann’ın Aşkı

Klara büyümüştü. Schumann onunla evlenmek istiyordu. Klara’nın babası ise Schumann’ın sağlık durumundan kuşkulanıyordu. Schumann’ın bir kız kardeşinin delirerek öldüğünü duymuştu. Kızını ona vermemek için bahaneler buldu, onun mesleksizliğini ileri sürdü. Bunun üzerine Schumann, Leipzig Üniversitesi’nden felsefe doktorası aldı. Adam kızını gene vermeyince, mahkemeye başvurdu. Uzun bir didişmeden sonra sevdiği kızla evlendi.

Advertisement
Romantik Müziğin Temsilcisi

Robert Shumann, 1845’te ilk ciddi sinir buhranları geçirmeye başladı. Dehşetli bir melankoliye kapılmıştı. Kederlerinden kurtulmak için kendini işe verdi. Aşırı bir güc harcayarak çalışıyor, bu ise sağlığını büsbütün bozuyordu. 1854’te kendisini Ren nehrine attı. Kurtardılar, bir sağlık yurduna kapadılar. Son günlerini burada, sefalet içinde geçirdi. Klara ise, onun ölümünden sonra büyük bir azimle konser turnelerine devam etti. Konserlerinde Schumann’ın eserlerini çalarak, geç de olsa, onu dünyaya tanıttı.

Schumann, romantik müziğin bir temsilcisidir. Eserlerinde teknik yeniliklerden çok, kuvvetli, duygulu bir ifade vardır. Hayatı, akılla duygu arasında, deliliğe varan bir çatışma halinde geçmiştir. Kültürü, edebiyat bilgisi çok geniştir. Piyano eserleri arasında «Gençler İçin Albüm», orkestra eserleri arasında 4 senfoni, «Manfred Uvertürü», oda müziği olarak kentet, yaylı sazlar kuarteti, çeşitli etütleri «lied»leri vardır.


Leave A Reply